{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda Žalbenog vijeća u predmetu Orić 3. jula

F
1.7.2008. u 12:00
0
0
Presuda Žalbenog vijeća u predmetu Orić 3. jula
0
Presuda Žalbenog vijeća u predmetu Orić  3. jula
Presuda Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) u predmetu protiv Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njenoj okolini, bit će izrečena u četvrtak 3. jula u 9.00 sati, saopćeno je iz ICTY-a.
Pretresno vijeće je 30. juna 2006. proglasilo Nasera Orića krivim zato što nije poduzeo korake da spriječi ubistvo i okrutno postupanje prema više srpskih zarobljenika 1992. i 1993. godine u bivšoj "zaštićenoj zoni" Ujedinjenih nacija. Orić je osuđen na dvije godine zatvora.

Obje strane u postupku su uložile žalbe na presudu. Tužilaštvo je svoj žalbeni podnesak podnijelo 18. oktobra 2006., a Orić je svoj podnesak 11. maja 2007. Tužilaštvo je 7. marta 2008. povuklo svoj treći osnov za žalbu koji se odnosi na bezobzirno razaranje u zaseoku Jažestica.

Žalbeno vijeće u sastavu: sudija Schomburg, predsjedavajući, sudija Shahabuddeen, sudija Liu, sudija Vaz i sudija Meron održalo je raspravu po žalbi 1. i 2. aprila 2008. godine.

Oriću je u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 10. aprila 2003. do puštanja na slobodu 1. juna 2006.

U nalogu o rasporedu koji je izdalo Žalbeno vijeće stoji da ako Naser Orić odluči prisustvovati izricanju presude po žalbi tajnik može izvršiti odgovarajuće pripreme, pri čemu on neće biti pritvoren u Pritvorskoj jedinici ICTY-a, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: