BiH
0

Presuda u slučaju Radmilo Vuković 13. augusta

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu objavit će 13. augusta presudu u predmetu Radmilo Vuković, odlučeno je nakon što su pred ovim vijećem danas i tužiteljstvo i odbrana iznijeli završne riječi.

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je 31. augusta 2007. odluku po žalbama na presudu sudećeg vijeća od 16. aprila 2007. kojom je uvažilo žalbe optuženog Radmila Vukovića i njegovog branioca te ukinulo prvostepenu presudu. Prvostepenom presudom sudećeg vijeća Radmilo Vuković je oglašen krivim za djelo ratni zločin protiv stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet i po godina.

Vuković je oglašen krivim što je za vrijeme sukoba između oružanih snaga Republike BiH i oružanih snaga srpske republike BiH na području općine Foča kao pripadnik vojnih snaga srpske republike BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tj. što je od 10. juna do kraja augusta 1992. u stanu u Miljevini silovao ženu najmanje pet ili šest puta, a prisiljavanje na seksualne odnose je kod oštećene imalo za direktnu posljedicu izazivanje trudnoće te je, po protjerivanju s područja općine Foča, rodila dijete.

U toku iznošenja završnih riječi pred Apelacionim vijećem tužiteljstvo je danas predložilo da se Vuković oglasi krivim i kazni po zakonu te da mu se odredi visina sankcije u trajanju dužem od onog koje je izreklo prvostepeno vijeće. To je obrazloženo i time da „postoje otežavajuće okolnosti koje prvostepeno vijeće nije cijenilo - bezobzirnost optuženog, koji je oštećenu ženu primoravao na dolaske u njegov stan i u više navrata je silovao“.

Vukovićeva odbrana smatra da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati sve bitne elemente povrede krivičnog zakona da bi se optuženi oglasio krivim, zbog čega je danas zatražila oslobađajuću presudu.

Radmilo Vuković je u obraćanju Apelacionom vijeću naglasio da mu je nejasno što tužitelj nijednom riječju nije kazao istinu.

„Nejasno mi je da tužitelj nijednu riječ nije uputio istini. Svaka riječ je lažna. Da sam učinio to djelo za koje me se tereti, garantiram da mi ne bi sudili, jer bih presudio sam sebi“, kazao je Vuković.

Sve vrijeme sudskog procesa koji se vodi u ovom predmetu Radmilo Vuković je ostao kod tvrdnje da je s oštećenom svjedokinjom „A“ imao intimnu vezu otprije rata i da ni u kom slučaju ne bi mogao kao čovjek počiniti to što mu se pripisuje.

„Ni psihički, ni fizički to ne bih mogao učiniti i kunem se da govorim istinu. A, ako i nakon ovoga mislite da sam kriv, izrecite mi smrtnu kaznu“, riječi su kojima se Radmilo Vuković obratio Apelacionom vijeću Odjela I za ratne zločine Suda BiH.

Radmilo Vuković Rade rođen je 28. jula 1952. godine u mjestu Rataja, općina Foča.

Sud je optužnicu protiv njega potvrdio 13. oktobra 2006. godine, a 21. aprila 2008. je počeo pretres pred apelacionim vijećem.