Radionica u Sarajevu
0

Presuda u slučajevima kršenja prava intelektualnog vlasništva

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Četvorodnevna radionica o donošenju presuda u slučajevima kršenja prava intelektualnog vlasništva počet će 9. novembra, najavljeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Radionicu sponzorira Program pomoći Odjela za razvoj tržišnog prava Ministarstva finansija i trgovine SAD-a u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH i Javnom ustanovom Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH.

Skupu će se obratiti Barbara Carlin, rezidentna pravna savjetnica u Uredu za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu i Šahbaz Džihanović, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH.

Očekuje se da više od 40 sudija, tužilaca i predstavnika agencija za provedbu zakona iz FBiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko učestvuju u radu ove radionice.

Učestvovat će i članovi Komiteta za zaštitu intelektualnog vlasništva pri Američkoj trgovinskoj komori BiH, vlasnici kompanija kojima je zaštita intelektualnih prava i vlasništva od ključne važnosti, pravni stručnjaci za pitanja zaštite intelektualnih prava i vlasništva, uključujući Dunju Jadek Penša, sudiju Vrhovnog suda Slovenije i Bernice Donald, sudiju Federalnog okružnog suda SAD-a.

Bosna i Hercegovina, organiziranjem ove radionice, pokazala je svoju kontinuiranu predanost jačanju pravosudnih kapaciteta BiH u borbi protiv kršenja intelektualnih prava i vlasništva, što je od ključne važnosti za povećanje direktnih stranih investicija u BiH i olakšavanje bh. puta ka članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, saopćeno je.