{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda u predmetu Stanišić i Simatović bit će izrečena 30. maja

F
15.5.2013. u 18:00
0
0
Presuda u predmetu Stanišić i Simatović bit će izrečena 30. maja
0
Presuda u predmetu Stanišić i Simatović bit će izrečena 30. maja
Presuda Pretresnog vijeća u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivšeg načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbjednosti, koji se terete za zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, bit će izrečena u četvrtak, 30. maja.
Stanišić i Simatović se terete za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbjednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su njih dvojica učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja ove dvije zemlje.

Stanišić i Simatović se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali te zločine.

Prema optužnici, optuženi su pomogli uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice Službe državne bezbjednosti Srbije na lokacije u Hrvatskoj.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, "Martićevu policiju", miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Stanišić i Simatović se terete za progone, ubistvo, deportaciju i prisilno premještanje. Ove optužbe se odnose na zločine počinjene u SAO Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, kao i opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik u BiH. Takođe se terete za ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabiljeležili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. maja 2003. godine. Obojicu optuženih su srpske vlasti uhapsile 13. marta 2003. Simatović je prebačen u pritvor MKSJ-a 30. maja 2003, a Stanišić 11. juna 2003.

Stanišić i Simatović su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice tokom prvih stupanja pred sud koja su održana 2. juna 2003, odnosno 13. juna 2003.

Početak suđenja je prvobitno zakazan za 28. februar 2008. Međutim, zbog zdravstvenog stanja Jovice Stanišića početak suđenja je odlagan u više navrata.

Suđenje je ponovo počelo 9. juna 2009. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 5. aprila 2011. nakon što je pozvalo 62 svjedoka.

Odbrana je počela izvođenje svojih dokaza 15. juna 2011, i zvanično završila 17. septembra 2012.

Stanišićeva odbrana je pozvala 19 svjedoka, dok je njih 14 svjedočilo u Simatovićevu odbranu.

Iznošenje završnih riječi je održano od 29. do 31. januara 2013.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice za ozbiljne povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine protiv 161 lica.

Okončani su postupci protiv 136 lica. Trenutno su u toku postupci protiv 25 optuženih, saopćeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: