Sud BiH
0

Presuda u predmetu Savić i Mučibabić 24. marta

FENA
Nakon izlaganja završnih riječi odbranâ Krste Savića i Milka Mučibabića, Sud BiH izricanje presude zakazao je za 24. mart.

Tražeći oslobađajuću presudu, odbrane su u završnim riječima još jednom negirale učešće svojih branjenika u zločinima u istočnoj Hercegovini.

  • Odbrana ne spori da su pojedinci maltretirani i zatvarani, ali spori učešće Savića u tim djelima. Skoro svi svjedoci pritvora u Gacku, Bileći i posebno Kalinoviku, potvrdili su da nikada nisu vidjeli Savića na tim lokacijama i da ga čak ne poznaju, kazao je Slaviša Prodanović, Savićev branilac.

Krstu Savića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, pod čijom su kontrolom bile stanice javne bezbjednosti (SJB) u Gacku, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku, te Milka Mučibabića, policajca iz Nevesinja, Tužilaštvo BiH tereti za progon Bošnjaka i zločine protiv čovječnosti počinjene u istočnoj Hercegovini.

Odbrana je rekla i da je Tužilaštvo samo "paušalno dokazivalo" komandnu odgovornost po kojoj se Savić tereti, ustvrdivši da "ne postoji nijedan dokaz da je imao bilo kakvo saznanje o zločinima policije na tim prostorima". Također se odbrana osvrnula na tačku optužnice po kojoj se Savić tereti za ubistvo Redže Trebovića, priznavši da se "incident dogodio, ali ne onako kako se navodi u optužnici".

  • Danima su pristizali izvještaji da se iz pravca kuće Trebovića puca ka rezervoaru vode. Patrola je obavijestila Savića da Redžo ne želi da izađe iz kuće, odnosno da će to uraditi samo ako Savić dođe lično. Savić ga je htio privesti. Naredio mu je da stane, a kada ovaj nije poslušao, on je pucao kraj njega u pravcu poda. Međutim, mora da je došlo do rikošeta metka koji ga je pogodio u nogu, objasnio je Prodanović.

I sam prvooptuženi obratio se Sudu, izrazivši "iskreno žaljenje" zbog Trebovićeve smrti, ponovivši kako je "oružje bilo upereno ka zemlji" i da je stradanje Redžovića "bilo nesreća".

  • Meni je zaista žao što je došlo do toga. Moji roditelji i ja smo čak bili poznanici s Redžom. Ja nemam mržnju prema ljudima, kazao je Savić.

Odbrana drugooptuženog smatra da je Tužilaštvo imalo "iskonstruisan i nezakonit" slučaj, ustvrdivši da je došlo do velikih "manipuliranja iskazima svjedoka kako bi se dokazala nepostojeća optužnica".

  • U završnim riječima tužilac je, kada je govorio o udruženom zločinačkom poduhvatu, koristio čudnu i nelogičnu formulaciju da je Mučibabić bio ‘običan, ali ipak ne obični policajac’. Tužilac imputira kako bi vjerovali da jedan obični policajac može biti u udruženom poduhvatu s ministrom ili načelnikom, kazao je Krešimir Zubak, branilac Mučibabića.

Zubak je dodao da je Odbrana "u cijelosti demantirala optužnicu" i ocijenio da je Mučibabić u vremenu rata, "kao čovjek i policajac, pomagao koliko je mogao".

Odbrana drugooptuženog predložila je Sudu da se po drugoj tački optužnice, po kojoj se Mučibabić tereti za nelegalno posjedovanje oružja, ovaj Sud proglasi nenadležnim i predmet proslijedi mjesno nadležnom sudu, javio je danas BIRN-Justice Report.