Sud BiH
0

Presuda u predmetu "Kravica" 29. jula

FENA
Presuda jedanaestorici optuženih za genocid u Srebrenici bit će pred Sudom BiH izrečena 29. jula, javio je Birn-Justice report.

Nakon što je većina branitelja iznijela završnu riječ, sudsko vijeće je danas najavilo da će za “vijećanje i svestranu analizu dokaza u ovom složenom predmetu” biti potrebno više vremena i zbog toga će presudu izreći tek krajem jula.

Državno tužiteljstvo tereti desetoricu pripadnika Specijalne policije i jednog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za učestvovanje u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u mjestu Kravica, u blizini Srebrenice, koje je počinjeno 13. jula 1995. godine.

Borislav Jamina, branitelj Branislava Medana, u završnoj riječi je istaknuo da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati navode optužnice te bi zato njegovog branjenika trebalo osloboditi krivice. Jamina je kazao kako nema dokaza za to da je u Srebrenici i oko nje bilo “više hiljada zarobljenih Bošnjaka”, kao ni za to da su sprovedeni u Kravicu kako bi bili pogubljeni.

“Iz incidenta u kome je zarobljenik oteo pušku i ubio stražara proistekla su osvetnička i stihijska ubijanja zatvorenika u skladištu”, kazao je branitelj, dodajući kako je jedan svjedok kazao da su tada vojnici “normalno pucali na zatvorenike”.

Prema riječima advokata Jamine, optuženi Medan se u vrijeme izvršenja zločina “držao pasivno” te bio iza skladišta, odakle se, prema tvrdnjama svjedoka koje je citirao, nije čula pucnjava.

“Njegova je životna nesreća što je vihorom rata dospio iz svoga Mostara u Skelane i na mjesto zločina. Njegovo pasivno držanje, odnosno nečinjenje, ne može imati karakter suizvršilačke ili pomagačke radnje ubijanja zatvorenika”, zaključio je Jamina.

Miloš Perić, branitelj Milovana Matića, istaknuo je kako je njegov branjenik tokom rata bio civil koji se “bavio humanitarnim radom” te da optužba nije dokazala da je bio u Kravici niti imao veze s pripadnicima Specijalne policije.

Prema navodima optužnice, Matić je bio pripadnik VRS-a koji je zarobljenim Bošnjacima u Kravici “oduzimao satove, novac i zlato” te za vrijeme strijeljanja “punio okvire municijom”.

“Dokazi protiv Matića u ovom predmetu de facto i de jure ne postoje. Niko nije kazao da je on punio okvire, niti ga je prepoznao. Prema iskazima svjedoka, osoba koja je uzimala satove i koja je punila okvire nije ista. Opisi nijedne od tih osoba ne odgovaraju optuženome”, kazao je Perić, pozivajući se, među ostalim, i na svjedočenje zaštićenog svjedoka S2, jednog od dvojice preživjelih.

Perić smatra da je za Matića “jedina odgovarajuća presuda oslobađajuća” te će, samo u tom slučaju, objektivni posmatrači i šira javnost moći kazati da je “pravda zadovoljena”.

Iznošenje završnih riječi branitelja Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića zakazano je za 18. jula.