{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Presuda suda u Strazburu je očekivana, Ustav BiH se mora mijenjati"

F
22.12.2009. u 13:38
0
14
"Presuda suda u Strazburu je očekivana, Ustav BiH se mora mijenjati"
0
"Presuda suda u Strazburu je očekivana, Ustav BiH se mora mijenjati"
Šefik Džaferović
Evropski sud za ljudska prava u današnjoj presudi osudio je BiH zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.
Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je kazao za Agenciju Fena da je ovakva odluka bila očekivana jer je i do sada bilo potpuno jasno da Ustav BiH u sebi sadrži diskriminatorske odredbe čak i u širem obimu nego što to utvrđuje Sud ovom svojom presudom.

"Morat će se mijenjati Ustav BiH radi njegovog usklađivanja s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Ustava i koja je nadređena Ustavu BiH“, kazao je Džaferović.

Jevrej Jakob Finci i Rom Dervo Sejdić odvojeno su Sudu u Strasbourgu podnijeli prijave žaleći se da su kao pripadnici nacionalnih manjina u BiH diskriminirani u uživanju pasivnog biračkog prava, koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH omogućavaju samo pripadnicima triju konstitutivnih naroda, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: