BiH
0

Presuda Suda BiH: Vladiću četiri godine zatvora, a Bogdanoviću jedna godina uvjetno

FENA
Izricanjem prvostepene presude kojom je Milorad Vladić (1963.) osuđen na 4 godine zatvora, a Petar Bogdanović (1956.) na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine koju neće izdržavati, ako u roku od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo danas je u Sudu Bosne i Hercegovine okončano suđenje akterima krijumčarenja cigareta preko državne granice radi sticanja protuzakonite imovinske koristi.

Prvooptuženi Vladić je na temelju provedenih dokaza oglašen krivim za krivično djelo organiziranja grupe ljudi ili udruživanja radi krijumčarenja ili rasturanja neocarinjene robe, čiji je član bio i drugooptuženi Bogdanović.

Kako je Sud utvrdio, Milorad Vladić, bivši službenik MUP-a RS-a u Policijskoj stanici Ugljevik, i Petar Bogdanović iz Bijeljine su zajedno s još nekoliko osoba od 10. marta do 17. novembra 2006. krijumčarili cigarete iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, tako što su određene količine cigareta čamcima prevozili preko Drine, izbjegavajući plaćanje carinskih dažbina.

Nakon što su pripadnici tadašnjeg DGS-a BiH otkrili ove nezakonite radnje oduzeto je 1.400 boksova "ronhilla" i "valterwolfa", a kasnije prilikom pretresa još 1.513 paklica cigareta.

Istovremeno, u skladu s Odlukom Sudskog vijeća od Vladića su oduzeta četiri pištolja, određena količina municije, radio-stanica, više mobitela te putničko vozilo marke "pasat", kao i imovina stečena prihodima ostvarenim na nezakonit način - nekretnine - zemljište površine 228 metara kvadratnih te stambeni objekat na toj parceli površine 86 metara kvadratnih (četvorosoban stan površine 146 metara kvadratnih).

Od drugooptuženog Bogdanovića oduzeto je putničko vozilo "lada" i mobilni telefon.

Prilikom odmjeravanja visine kazne Sud je uzeo u obzir otežavajuće okolnosti na strani prvooptuženog - činjenicu da je bio ranije osuđivan te da je bio pripadnik MUP-a, dok je kod Bogdanovića imao u vidu teške materijalne i porodične prilike.

Vladiću će se u izdržavanje kazne, kada/ako postane pravosnažna, uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 21. novembra 2006. godine.