|

Presuda Šešelju nakon jula 2015. godine

Presuda Šešelju nakon jula 2015. godine
21
S
SRNA
23.11.2014. u 21:56
60
komentara
21

dijeljenja
Presuda Šešelju nakon jula 2015. godine Foto: AFP
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron poručio je u pismu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću da je pomirenje u regionu zadatak za državnike, a ne za sud, kao i da bi presuda Vojislavu Šešelju trebalo da bude donesena "vrlo brzo - nakon jula 2015. godine".
"Iako shvatam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Šešelja i mogućeg uticaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, kao i uloge Haškog tribunala u tom procesu, uvijek sam smatrao da političari, vjerske i ostale lokalne vođe unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces", naveo je Meron u odgovoru na Josipovićevo pismo.

Meron ističe da, iako je predsjednik Haškog tribunala, nema preveliki uticaj na slučajeve kojima se ne bavi lično, ali uvjerava Josipovića da će presuda biti donesena vrlo brzo - nakon jula 2015, piše Jutarnji list.

"Poznato vam je da je nekoliko stvari uticalo na ovaj postupak, poput nedovoljnog broja sudnica, zdravstvenog stanja optuženika, kao i činjenice da se sam brani, potom promena sudije u vijeću, koji je zatražio rok do jula 2015. da se upozna sa cijelim slučajem. Iskreno se nadam, a to mi je obećao i predsjednik vijeća, da će presuda biti donesena vrlo brzo nakon tog roka", naveo je Meron.

Hrvatski predsjednik je u pismu upućenom Meronu upozorio da "moguće jačanje političkih aktivnosti Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike mogu teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi".
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...