Sud BiH
0

Presuda Pinčiću 28. novembra

FENA
Nakon što su obje strane iznijele završnu riječ, Sud najavio da će presudu Zrinku Pinčiću izreći 28. novembra.

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud osudi Zrinka Pinčića za silovanje, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu, negirajući krivično djelo.

Izricanje presude zakazano je za petak, 28. novembar. Zrinko Pinčić je, kao tajnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Hrasnica, optužen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Konjic.

U završnoj riječi tužiteljica Vesna Budimir je istakla da, iako su u jesen 1992. godine i optuženi i zaštićena svjedokinja A bili na istom mjestu, u Donjem Selu, općina Konjic, “njihove pozicije bile su različite”. “Zrinko Pinčić je bio tajnik HVO-a koji je mogao drugima izdavati potvrde za slobodno kretanje, a svjedokinja A je žena koja je u kratkom vremenu preživjela puno boli, patnje i straha, i koja je u tom periodu pripadala neprijateljskom narodu”, istakla je Budimir.

Prema navodima optužnice, Pinčić je od novembra 1992. do marta 1993. godine, “naoružan i u vojnoj uniformi”, osobu A više puta prisilio na seksualni odnos, “držeći svaki put pušku pored kreveta”, te prijeteći joj da će “dovesti 15 vojnika”.

“Zašto bi optuženi morao prijetiti oštećenoj? Jer mu je svjedokinja A na određeni način stavila do znanja da ne želi imati odnose s njim. Zar žena koja želi seksualni odnos nakon toga izgleda jadno i uplašeno, plače danima, a noćima ne spava? ”, kazala je Budimir, te dodala da je silovanje čin koji “vrijeđa suštinu ljudskog dostojanstva” i koji treba biti kažnjen.

Tužiteljica nije precizirala visinu kazne koju traži za optuženog. Za razliku od nje, branilac Velimir Marić je bio izričit kada je tražio od Suda da donese oslobađajuću presudu, ističući da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati odgovornost optuženog za zločine.

“Sam optuženi ne poriče da je bilo seksualnog odnosa između njega i svjedokinje A, ali tvrdi da su bili u ljubavnoj vezi i da nije bilo prinude. Zašto bi neko suprugu i dvije kćerke želio ostaviti ukoliko tu nije bilo ljubavi?”, rekao je Marić, te dodao da su dva svjedoka Odbrane potvrdila da su vidjeli optuženog i osobu A “kako razmjenjuju nježnosti”. Marić je također prigovorio materijalnim dokazima koje je Tužilaštvo izvelo, te svjedocima koje je saslušalo, tvrdeći da su navodi optužnice zasnovani samo na izjavi svjedokinje A, koja se “dijametralno razlikuje od izjave optuženog”.

“Odbrana je stanovišta da nije bilo seksualnog napastovanja, te da su se u međuvremenu pojavili neki interesi koje je osoba A željela ostvariti na štetu optuženog”, istakao je branilac.

Zrinko Pinčić je rekao da se u 60 godina života nikada nije posvađao s nekim, te da je u ovom postupku ispričao “pravu istinu”. “Na kraju krajeva, neko je davno rekao: ‘Istina je ono što je bilo, a ne što se priča’”, kazao je Pinčić, javio je danas BIRN-Justice Report.