MVP Rusije
0

"Presuda Oriću je još jedan dokaz pristrasnosti u radu Tribunala"

FENA
Moskva je sa čuđenjem dočekala skorašnju odluku Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju na žalbu Glavnog tužioca Serža Bramerca u odnosu na presudu koja se tiče bošnjačkog ratnog zločinca Nasera Orića, koji je tokom vojnog konflikta u BiH 1992.-1995. organizirao ubistva oko tri hiljade srpskih civila u okolini Srebrenice.

Ovo je saopćio portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Andrej Nesterenko u odgovoru na pitanje medija kakva je reakcija ruske strane na odluku Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kojom je Orić potpuno oslobođen optužbi.

Nesterenko je rekao da Tribunal ne samo da nije donio oštriju presudu u odnosu "na bez presedana mlaku presudu iz 2006., već je naprotiv oslobodio optuženog".

"Ova presuda je još jedan dokaz pristrasnosti u radu Tribunala, ispoljavanje neobjektivnog odnosa prema jednim optuženicima i popustljivog prema drugim učesnicima konflikta u bivšoj Jugoslaviji, zamjene pravosuđa ispunjavanjem političke naruđbe", navodi se u odgovoru portparola Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

U odgovoru se ističe da "odluka Tribunala samo još jednom potvrđuje potrebu hitne realizacije usvojene strategije prestanka njegovog rada".

"Našu nedoumicu izaziva i činjenica da je Kancelarija Visokog predstavnika, koja je direktno angažovana u procesu pomirenja oko Srebrenici ovaj put preferirala da otšuti. Sve to imajući u vidu da se Naser Orić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već su ga uhapsili i sproveli u Haag međunarodne snage SFOR-a", kazao je portparol MVP-a Rusije Andrej Nesterenko u odgovoru na pitanje medija kakva je reakcija ruske strane na odluku Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju kojom je Naser Orić oslobođen optužbi, saopćeno je danas iz Pres službe Ambasade Ruske Federacije u BiH.