BiH
0

Presuda Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv bivše SRJ bit će obavezujuća

FENA
Presuda Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv bivše SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za genocid bit će obavezujuća u skladu sa Poveljom UN-a i Statutom Suda, saopćeno je danas iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U saopćenju se navodi da u slučaju nepoštivanja ove presude, Vijeće sigurnosti UN-a može nametnuti sve neophodne mjere kako bi se presuda provela.

Ističe se da entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju bilo kakve ingerencije da se upliću u ovo pitanje ili da se o njemu očitavaju, a pogotovo nemaju ovlasti da presudu Suda osporavaju ili narušavaju.

Stoga, navodi se u saopćenju, poruke Milorada Dodika da “Republika Srpska neće prihvatiti presudu” predstavljaju elementarno nepoznavanje osnovnih principa međunarodnog prava i nedopustiv pokušaj nametanja entiteta na međunarodnoj sceni.

"Ove i slične izjave podsjećaju na period kada su SR Jugoslavija i njeni izvršioci iz tada-samozvane Republike Srpske odbijali izvršavati ili poštivati gotove sve obaveze nametnute od strane UN-a i njenih tijela, što je i dovelo do ovog procesa pred Međunarodnim sudom pravde. Taj period i te metode su davno završene, i obaveze će se ovog puta morati poštivati i sprovoditi, bez bilo kakvog uplitanja entiteta u ovo pitanje", navodi se u saopćenju iz kabineta Harisa Silajdžića.