BiH
18

Presuda Kantonalnog suda u Tuzli: Šerifoviću i Čamdžiću po dvije i po godine zatvora

Piše: A. K.
Mersed Šerifović (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Mersed Šerifović (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Presudom Kantonalnog suda u Tuzli zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednik Kantonalnog odbora Narodne stranke Radom za Boljitak Mersed Šerifović osuđen je na dvije i po godine zatvora.

Nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice, Šerifović je osuđen zbog zloupotrebe položaja i malverzacija vezanih za poticaje u poljoprivredi.

Prema presudi, također je državi dužan vratiti 50.000 KM koliko je stekao činjenjem krivičnih djela. Nakon izricanja presude Šerifović je pušten iz pritvora.

Na dvije i po godine zatvora osuđen je i bivši savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Suad Čamdžić, koji je, također nakon izricanja presude pušten iz pritvora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema presudi Kantonalnog suda u Tuzli, Čamdžić će državi morati vratiti 70.000 KM koliko je stekao na nezakonit način .

Inače, u pritvoru se još uvijek nalaze bivši federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović i njegov savjetnik Stipe Šakić.

Podsjećanja radi, oni su optuženi da su prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja organizirano uslovljavali poljoprivrednike.

Na taj način su, prema optužnici, nezakonito stekli protivpravnu imovinsku korist veću od 817.000 KM.