BiH
0

Presuda četverici optuženih za genocid u srebrenici 25. maja

FENA
Nakon što je i odbrana četvrtooptuženog Neđe Ikonića u završnoj riječi zatražila njegovo oslobađanje, Sudsko vijeće je saopćilo da će presuda četverici optuženih za genocid u Srebrenici biti izrečena 25. maja.

Ikonićeva odbrana ocijenila je da nije bilo dokaza da je optuženi učestvovao u bilo kojem krivičnom djelu navedenom u optužnici, kao i da je imao ikakva saznanja o planovima za prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva i ubistva muškaraca u julu 1995. godine.

“Ikonić je jedino znao da je potrebno obezbijediti putnu komunikaciju radi onemogućavanja prelaska pripadnika 28. divizije Armije RBiH. Tužilaštvo je nastojalo dokazati da je cilj bio obezbijediti prolazak stanovništva, ali zaboravlja da je Druga četa raspoređena prijepodne 13. jula, a evakuacija iz Potočara završena je tog dana poslijepodne”, rekao je branilac Nenad Grubež.

Naveo je da su svjedoci potvrdili da je Druga četa Centra za obuku na Jahorini, kojom je komandovao Ikonić, na teren stigla 12. jula u večernjim satima, a da je prvi zadatak dobila sutradan ujutro.

Ikonić je optužen zajedno s Duškom Jevićem, Mendeljevom Đurićem i Goranom Makovićem za učešće u prisilnom premještanju stanovništva i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Kravici, kao i na drugim lokacijama.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri Prve, odnosno Druge čete, a Marković komandir jednog od vodova u Đurićevoj četi.

Odbrana četvrtooptuženog je istakla da nijedan svjedok nije kazao da su pripadnici Ikonićeve čete učestvovali u ubistvima oko 30 muškaraca u Sandićima, već da su to bili pripadnici Prve čete, od kojih je jedan pravosnažno i osuđen.

“Prema optužnici, komandir voda u Drugoj četi Siniša Renovica ubio je dva muškarca. Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi Ikonić naredio ili svojim prisustvom podsticao ova ubistva. Svjedok je rekao da je to učinio muškarac plave kose, a da mu je u Tužilaštvu sugerisano ime Siniša”, rekao je Grubež.

Prema odbrani, svjedoci nisu potvrdili da je Ikonić ili neko iz Druge čete bio u Kravici za vrijeme pogubljenja, kao ni da je pozivao dobrovoljce u takozvani vod smrti.

“Neđo Ikonić predstavlja jednu vrstu kolateralne štete, jer se tokom dokaznog postupka često spominjalo ime ‘Neđo’, ‘Neđo Mesar’, ‘Neđo iz Zvornika’. Međutim, kako smo pokazali, to lice je Neđo Milidragović, komandir voda u Drugoj četi”, rekao je Grubež i naglasio da su svjedoci Milidragovića povezivali s ubistvima.

Optuženi Ikonić je u završnom obraćanju istakao da kao komandir čete nije imao nikakva saznanja o ubistvima, a “kamoli da ih je nadzirao”.

Suđenje četverici optuženih počelo je u aprilu 2010. godine.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Jević bude osuđen na 35 godina zatvora, Đurić na 30, a Marković i Ikonić na po 25 godina zatvora, dok su sve odbrane zatražile oslobađajuću presudu, prenosi BIRN - Justice Report.