Sud BiH
0

Presuda Adamoviću i Lukiću 30. maja

FENA
Nakon što je odbrana Marka Adamovića u završnoj riječi zatražila od Sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu, Sud BiH je izricanje presude zakazao za ponedjeljak, 30. maja, javio je danas BIRN-Justice Report.

Branko Gudalo, branilac optuženog Adamovića, kazao je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati niti jednu tačku optužnice, dodavši da njegov branjenik nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa tokom 1992. godine.

"Izražavamo žaljenje što je došlo do žrtava, ali Adamović nije zločinac. Zato predlažemo da se on oslobodi svih tačaka optužnice. Zalažemo se da se kazne odgovorni za te zločine", rekao je Gudalo.

U nastavku iznošenja završne riječi, Gudalo je rekao da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati ni da je Adamović bio član Srpske demokratske stranke (SDS), Kriznog štaba ili Komande odbrane grada, koja, kako je rekao, "nikada nije formirana".

Uz Adamovića, Tužilaštvo BiH tereti Boška Lukića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu vršenjem zločina nad nesrpskim stanovništvom na području Ključa.

Prema navodima optužnice, Lukić je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a općine Ključ i komandant Komande odbrane grada.

"Nije utvrđeno da je Adamović komandovao bataljonom, niti je utvrđeno da je bataljon vršio zločine. Očigledno je da su zločine činile paravojne jedinice nad kojima niko nije imao odgovornost", rekao je Gudalo.

Sudskom vijeću obratio se i Adamović rekavši da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice, te da tvrdnje optužbe da on "ima veze" sa udruženim zločinačkim poduhvatom nisu tačne.

"Bataljon u kojem sam bio nije učestvovao u preuzimanju vlasti u Ključu. Bataljon nije učestvovao u borbenim dejstvima, već je imao ulogu da osigura mir i sigurnost. (...) Tužilaštvo nema namjeru da utvrdi istinu u Ključu, već da svu krivicu prepiše na mene i Lukića", rekao je Adamović.

Suđenje Adamoviću i Lukiću počelo je u septembru 2008. godine.

Prvobitno je s njima bio optužen i Vinko Kondić, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ključu, ali je zbog bolesti postupak protiv njega prekinut u oktobru prošle godine.