I u austrijskim medijima
0

Presse: 'BiH je na rubu bankrota'

SRNA
Bosna i Hercegovina nalazi se na rubu bankrota zbog čega joj je potreban kredit Međunarodnog monetarnog fonda, koji treba da pomogne da se situacija popravi, piše austrijski dnevnik "Presse".

"Kriza i smanjeni poreski prihodi povećali su hroničnu nestašicu novca u državnoj kasi", piše ovaj list i podsjeća da se stopa nezaposlenosti u BiH povećala na 23 odsto.

MMF želi da povoljnim kreditom od 1,2 milijardi eura pomogne BiH naredne tri godine, ali će taj novac stići tek kada budu ispunjeni uslovi kreditiranja, pa će do juna morati da se smanje budžetski izdaci.

"Presse" navodi da MMF zahtijeva uštedu od najmanje 348 miliona eura prije konačnog odobrenja kredita.

Mnogi analitičari smatraju da su previše optimistične prognoze vlasti o smanjenju društvenog proizvoda za "samo" 1,5 odsto.

"Biće veoma teško da se za kratko vrijeme realizuju budžetska smanjenja, koje zahtijeva MMF", prenosi list izjavu profesora sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikreta Čauševića.

"Presse" navodi da problem ne predstavljaju prijeteći socijalni nemiri već napeti odnosi između vlasti FBiH i Republike Srpske, koji bi mogli da ugroze postignuti sporazum o kreditu.