A zašto su kupljeni?
378

Press na KCUS-u je potvrdio da "Malina respiratori" nisu za teške COVID pacijente

R. D.
Konferencija za medije na KCUS-u održana je nekoliko sati nakon sastanka u Vladi (Foto: T. S./Klix.ba)
Konferencija za medije na KCUS-u održana je nekoliko sati nakon sastanka u Vladi (Foto: T. S./Klix.ba)
Konferencija za medije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potvrdila je autentičnost drugog pisma koje se ovog vikenda pojavilo u javnosti, ali i činjenice da respiratori koje je uvezla "Srebrena malina" nisu za liječenje COVID pacijenata sa akutnim respiratornim sindromom (ARDS).
Anesteziologinja Lejla Vidović na današnjoj konferenciji kazala je da je ona jedna od autorica tzv. drugog pisma za koje je kazano da je trebao biti interni akt KCUS-a.

"Zajedno s kolegama pisala sam i potpisala ovaj dopis koji je trebao biti interni. To je uobičajeni način na koji komuniciramo. Mi se ne krijemo, ovih dana nas sa svih strana pritišću", kazala je Vidović.

U tački 1. pisma stoji kako ovi uređaji "ne posjeduju uopće mogućnost korišteja PEEP. imaju nedovoljan maksimalan protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije (compliance, dirve pressure, Pplateau itd) te se uzimajući u obzir navedeno ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje Covid-19 pacijenata.

Pomenuta tačka pisma za koje su uposlenici KCUS-a kazali da je autentično
Pomenuta tačka pisma za koje su uposlenici KCUS-a kazali da je autentično

Lako je zaključiti da ni određeni ljekari sa KCUS-a ne misle da se spornim respiratorima trebaju liječiti pacijenti s COVID-om kod kojih je potvrđen akutni respiratorni sindrom, a za šta bi trebalo da su uređaji nabavljeni prošle godine.

Pravo je pitanje onda zašto su u većini bolnica u FBiH sporni respiratori stavljeni po strani ili vraćeni Civilnoj zaštiti, a gdje se koriste kao u Zenici upotrebljavaju se samo za potporu kisikom.

Amela Katica Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju na KCUS-u, kazala je da su u respiratornom centru najviše zastupljeni Drager respiratori te da tu stavljaju sve pacijente koji su životno ugroženi.

"Imamo i Maquet, Mindray, ACM... Bio je dovoljan broj respiratora", kazala je ona navodeći kako je najveća smrtnost upravo na tim respiratorima jer se na njih stavljaju najteži slučajevi.

I sama direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u svojoj izjavi na neki način je potvrdila manjkavost kupljenih uređaja kazavši kako se "ti respiratori koriste po izboru zbog kliničke slike".

Podsjetimo, vještak Tužilaštva BiH je još prije 11 mjeseci utvrdio da se kupljeni aparati ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi.

Šta je u cijeloj priči sporno? Sporna je činjenica da je Vlada FBiH prošle godine platila 10,5 miliona KM za 100 respiratora koji se ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi već isključivo kao mehanička potpora kisikom. Da li je cilj Vlade FBiH bio da se aparati plate 10,5 miliona, a da je njihova funkcija ograničena? Ko je to odobrio? Šta bi bilo da je entitet došao u situaciju da je u jednom trenutku potrebno mnogo više respiratora za teške bolesnike? Kako bi se tada opravdala uloga respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

Ako je cilj bio nabaviti bilo kakav aparat za mehaničku ventilaciju, kako se prije godinu dana to pravdalo, zbog čega za taj novčani iznos nije nabavljeno možda mnogo više aparata koji i služe prevashodno za kiseoničku potporu pacijenata. Jesu li kupljeni respiratori preplaćeni?

Suština priče je da su nabavljeni respiratori sa ograničenom upotrebljivošću, a to nije trebala biti intencija federalnih vlasti, barem ne nakon najava premijera Novalića da će ti aparati imati sposobnost priključenja čak dva pacijenta na jedan aparat.