"Presija na Srbe" u institucijama BiH

F
FENA
3.12.2008. u 13:12
0
16
"Presija na Srbe" u institucijama BiH
0
"Presija na Srbe" u institucijama BiH
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zahtijeva da se u svim institucijama BiH gdje se ne odlučuje konsenzusom ili tripartitnim učešćem, striktno primjenjuje princip nacionalne rotacije, a u oblastima kao što je sigurnost i pravosuđe odgovarajući nacionalni raspored.
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ocijenio je danas da „intenzivna medijsko-politička presija na rukovodeće i odgovorne kadrove u institucijama BiH iz RS-a predstavlja dio smišljenog i agresivnog pritiska na RS“.

Vasić u pisanoj izjavi tvrdi i da ta presija predstavlja način da bi se izdjelovao ostanak "mnogih bošnjačkih rukovodilaca na važnim mjestima i u drugom mandatu kao što su to Regulatorna agencija za telekomunikacije ili Uprava za indirektno oporezivanje“.

Dalje navodi da je "nacionalno prebrojavanje koje se lansira iz Sarajeva samo pokušaj da se u javnosti i u međunarodnoj zajednici stvori utisak da 'Srbi drže sve u BiH' i da Bošnjaci moraju dobiti više funkcija da bi se nacionalni balans, navodno, popravio“.

Vasić smatra i da "nikakva kumulativna nacionalna analiza nikome ne daje pravo da zadrži drugi mandat za pripadnike istog naroda“.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: