{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presađivanje bubrega čeka više od 600 pacijenata

S
14.9.2009. u 09:17
0
0
Presađivanje bubrega čeka više od 600 pacijenata
0
Presađivanje bubrega čeka više od 600 pacijenata
Foto: Ilustracija
U BiH kadaverično presađivanje bubrega čeka više od 600 pacijenata, a najveća prepreka je nepostojanje zakona o ovoj oblasti, rekla je šef Odjeljenja za hemodijalizu Kliničkog centra Univerzita u Sarajevu Halima Resić.
Navodeći da je BiH na samom dnu kada je riječ o kadaveričnoj transplantaciji, ona je rekla da je od rata do danas u BiH urađeno oko 140 presađivanja od kojih 40 kadaveričnih, a da je broj pacijenata koji čekaju bubrege i jetru svakim danom sve veći.

"Presađivanje radimo na osnovu donorskih kartica koje je u Kantonu Sarajevo potpisalo oko 7.000 osoba. Iako osobe imaju karticu, nakon njihove smrti ne možemo uraditi presađivanje ako rodbina na to ne pristaje. Donorske kartice nemaju zakonsko uporište i to rodbini daje pravo da ne dozvoli kadaveričnu transplantaciju", rekla je Resićeva za "Nezavisne novine".

Prijedlog zakona o transplantaciji ljudskih organa i tkiva danas je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a problem predstavlja predloženo rješenje da je svaka osoba potencijalni davalac organa ukoliko se za života ne izjasni drugačije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: