Bjelašnica
25

Preostalih deset radnika napustilo hotel "Maršal", ministarstvo krivi prethodne sazive i uprave

Piše: I. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hotel "Maršal" je danas ostao bez deset preostalih uposlenika, nakon što je prije tri mjeseca Poreska uprava FBiH blokirala transakcijski broj računa hotela zbog duga od oko 455 hiljada KM iz ranijeg perioda (2012.-2016. godina). Također je i Općina Trnovo blokirala račun ovog hotela za iznos od oko 28 hiljada KM (dug iz perioda 2012.-2015. godina). Radnici ističu da posla nema, a da su dugovanja hotela ogromna.

Reporteri portala Klix.ba bili su pred zgradom hotela "Maršal" na Bjelašnici, gdje su zatekli 10 preostalih radnika hotela. Oni su nam kazali da su posljednju plaću dobili u januaru tekuće godine, a da im se ne uplaćuje ni zdravstveno i socijalno.

Ramiza Ahmeti, sada već bivša uposlenica hotela Maršal, kazala je za Klix.ba da u posljednje dvije-tri godine imaju probleme u vezi gostiju, da posljednju godinu imaju malo gostiju, a da im proteklih mjeseci skoro niko nije ušao u hotel da popije kafu.

"Deset nas je ostalo, bilo nas je 26. Većinom su svi dali otkaz. Mi smo posljednji svi istovremeno dali otkaz. U međuvremenu smo se nadali da će se popraviti situacija, da će biti gostiju. Međutim, ništa se ne dešava. Mi nećemo da budemo tu, da čuvamo hotel, jer se sve praktično svelo na čuvanje hotela", kazala je Ahmeti.

Dodala je da radnici ne znaju šta direktorica radi, ali da ponekad dođe na radno mjesto i obrati im se.

"Mi imamo problem sa neisplaćenim dugovima gdje su nam računi blokirani svi. Ona pokušava da odblokira te račune, ide po ministarstvima... Radnici sigurno nisu odgovorni za ovakvo stanje, mi smo tu da izvršavamo svoje poslove", kazala je ona, dodavši da radnici najviše ispaštaju.

Iz Ministarstva privrede KS, naravno, odgovornost prebacuju prethodnim sazivima i upravama, ističući da je aktuelna Vlada KS dolaskom u martu 2015. godine zatekla "teško i haotično stanje" u hotelu. Tvrde da su od tada poduzeli niz mjera i aktivnosti s ciljem poboljšanja stanja.

"Poslije redovnog odlaska u penziju ranijeg direktora hotela 'Maršal' u januaru 2016. godine, ministar privrede KS Muharem Šabić je donio Odluku o uvođenju privremenih mjera za sanaciju stanja i postavljanju privremenog upravitelja. Privremeni upravitelj je po stupanju na dužnost angažovao izvršenje revizije poslovanja hotela u periodu od 1. januara do 31. decembra 2015. godine. Na osnovu nalaza revizorske kuće između ostalog utvrđen je akumulirani gubitak u iznosu od 1.232.535,00 KM, te kratkoročne obaveze društva 1.389.910,00 KM", istakli su iz Ministarstva privrede KS.

Dodaju da su u hotelu "Maršal" uočene nepravilnosti i (ne)odgovornost pojedinih uposlenika, nepotistički zaposlenih.

"Ministarstvo privrede je sa istim upoznalo Tim za antikorupciju Vlade Kantona Sarajevo kojem je dostavljena raspoloživa dokumentacija na dalje postupanje. Obaviješteni smo da je dostavljena dokumentacija dostavljena Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje. U narednom periodu očekujemo očitovanje Tužilaštva Kantona Sarajevo a u vezi hotela "Maršal" Bjelašnica", poručili su iz Ministarstva privrede KS.

Istakli su da komuniciraju sa Poreskom upravom FBiH i vjeruju da će se u narednim danima postići sporazum o odgodi plaćanja obaveza i deblokadi transakcijskog računa.

"Ministarstvo privrede u saradnji sa privremenim upraviteljem Hotela 'Maršal' poduzima niz mjera i aktivnosti prije svega na zaštiti imovine i prevazilaženju trenutnog stanja u hotelu 'Maršal'", naveli su dušebrižnički.

Upozorili su da u narednom periodu račun hotela "Maršal" može biti blokiran i obavezama prema Energopetrolu d.d. koji je dostavio opomenu zbog duga iz 1999. godine u iznosu od 144.328,54 KM za glavnicu te kamate koje su se trebale početi plaćati u maju 2017. godine u ukupnom iznosu od 192.829,31 KM, zatim dug iz ranijih godina prema Bramac krovni sistemi d.o.o. Sarajevo u iznosu od 25.000,00 KM, i obaveza po Protokolu za još cca 30.000,00 KM, Uprave za indirektno oporezivanje za plaćanje PDV-a za period 2012-2015 godina u iznosu od 9.800,00 KM, zatim opomena od strane komunalnih preduzeća za gas, vodu i električnu energiju.

"Navedeni problemi u funkcionisanju Hotela 'Maršal' a koji su rezultat (ne)rada bivše uprave Hotela 'Maršal' kao i činjenice da radnici nisu primili četiri plate, uposlenici Hotela 'Maršal' su u skladu sa Ugovorom o radu samoinicijativno podnijeli zahtjev za raskid ugovora o radu, te im je sa 05.07.2017. godine prestao radni odnos a poslije isteka zakonom predviđenog odkaznog roka", zaključili su iz Ministarstva privrede KS.