Odluka Vrhovnog suda FBiH
6

Preokret u slučaju gračaničke Fortune: Osuđeni direktori ne idu u zatvor, ponovo će im se suditi

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Priča o Fabrici obuće Fortuna iz Gračanice dobija svoj zaokret, s obzirom da osuđeni direktori sestrinske kompanije zasad neće u zatvor na odsluženje višegodišnje kazne. Naime, Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu te slučaj vratio na ponovno suđenje.
Naime, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stečajnog upravnika Fabrike obuće Fortuna Muhameda Hadžića, navodeći je neosnovano, dok je istovremeno prihvatio žalbe branitelja optuženih direktora Ibrahima Muharemovića i Bakira Pjanića te ukinuo presudu Kantonalnog suda Tuzla. Ukidanjem presude, Vrhovni sud Federacije BiH je predmet vratio na ponovno suđenje.

Kao što je od ranije poznato, presudom Kantonalnog suda u Tuzli iz maja 2022. godine, direktori Ibrahim Muharemović i Bakir Pjanić su osuđeni na po sedam godina zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca. Također, stečajni upravnik Mehmed Hadžić je osuđen na tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave.

U objavi prvostepene presude je navedeno da se po pravosnažnosti od Pjanića oduzima imovinska korist stečena krivičnim djelom u iznosu od 320.000 KM, a od Muharemovića okvirno 156.000 eura.

Na takvu presudu žalbu su uputili kantonalni tužitelji, advokati osuđenih i lično Hadžić. Sve žalbe su uglavnom išle u istom smjeru te su se kao takve odnosile na povredu kaznenog postupka.

Kako je navedeno u presudi Vrhovnog suda FBiH, federalna tužiteljica je žalbe ocijenila osnovanima te predložila da se uvaže i ukine presuda kantonalnog suda Tuzla, a postupak vrati na ponovno suđenje.

Vrhovni sud FBiH je presudu ispitao u granicama žalbenih navoda te ocijenio da su žalbe Muharemovića i Pjanića osnovane, dok je Hodžićevu odbio, ocijenivši je neosnovanom.

"Kod ovakvog stanja spisa predmeta, valjalo je žalbu optuženog Muhameda Hadžića odbiti kao neosnovanu, istovremeno, na osnovu člana 330. stav 1. tačka a, Zakona o krivičnom postupku, kao osnovane uvažiti žalbe branitelja optuženih Ibrahima Muharemovića i Bakira Pjanića, pa povodom uvažavanja žalbe branitelja optuženog Bakira Pjanića, temeljom odredbe člana 324. ZKP FBIH, pobijanu presudu ukinuti, ( 1/ 6 izreke presude) i u odnosu na optuženog Muhameda Hadžića, te predmet prvostupanjskom sudu vratiti na ponovno suđenje", zaključak je Vrhovnog suda FBIH.

S druge strane, vrijedi podsjetiti da su se Pjanić kao direktor firme Fortunatto i Muharemović kao direktor firme Fortob i član uprave Fortune, po optužnici Tužilaštva TK teretili da su bili dio grupe za organizirani kriminal koju je vodio i organizirao ranije osuđeni Safet Pjanić.

Spomenuti trojac, duže od osam godina, odnosno, od 2009. do 2017. godine, kako su to ustvrdili iz kantonalnog tužilaštva, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivao je paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna.

Oni su, prema optužnici činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te su stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike u iznosu od oko 5,5 miliona maraka.