Potvrdio CIK
61

Preokret u fotofinišu: Ćamil Duraković bit će potpredsjednik Republike Srpske

V. K.
Ćamil Duraković (Foto: I. L./Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: I. L./Klix.ba)
Centralna izborna komisija BiH na današnjoj hitnoj sjednici osim što je razmatrala ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika RS-a, konstatovala je i promjene kada je riječ o rezultatima za potpredsjednika RS-a.
Naime, prilikom prethodnog brojanja, iz CIK-a su saopćili kako će potpredsjednici ovog bh. entiteta biti Senad Bratić iz Pokreta Država te Davor Pranjić kojeg su podržale stranke okupljene oko HNS-a.

Međutim, nakon kontrolnog brojanja, Arnautović je potvrdio kako je došlo do izmjena.

U odnosu na prošle rezultate, utvrđeno je kako će potpredsjednici RS-a biti Ćamil Duraković (iz reda Bošnjaka) i Davor Pranjić (iz reda Hrvata)", iako je tokom sjednice CIK-a unesena zabuna kada je rečeno da je potpredsjednik iz reda Hrvata Ivan Begić.

Nešto ranije tokom sjednice, CIK je potvrdio kako će rezultati za predsjednika RS-a ostati isti te da je pobjednik Milorad Dodik.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i vreća, nedostatak vreća, falsifikovani listići i slično.