Od 5.15 sati
0

Prenos bajram-namaza i bogat program na FTV-u

Sarajevo-x.com
Federalna televizija naredni islamski blagdan - Hadžijski bajram obilježit će prigodnim programom u čemu sudjeluju sve redakcije. Bajramsko jutro započinje prenosom Hadži Bajrama iz Mekke u 05.15, a u 07.00 na programu je prenos bajram-namaza iz Gazi Husrev-begove džamije.

Emisija "Bajramski dani" autora Nedima Hrbata govori o obilježjima Bajrama, hadžu, kurbanu, i radosti. Odlasku vjernika na hadž raduje se komšiluk i naselje, a, dok hadžije obavljaju petu islamsku dužnost, u Mekki, u Bosni i Hercegovini muslimani se vesele, posjećuju, dijele kurbane. Najljepše se raduju oni čija su srca najčišća, djeca.

Nedim Hrbat autor je i emisije "Četiri stoljeća mostarskog muftijstva". Prema do danas poznatim pisanim izvorima, prvi mostarski muftija javlja se 1592. godine, što označava i početak djelovanja Mostarskog muftijstva, a 1992. godine navršila su se četiri stoljeća njegove opstojnosti. Muftijstvo je na području svoga djelovanja u toku četiristoljetnog perioda, odigralo značajnu ulogu u vjerskom životu, školskom obrazovanju i kulturnom životu muslimana. Muslimani su se u svim situacijama muftijama za savjet obraćali i smatrali su njihova mišljenja obaveznim i konačnim. Zbog važnosti funkcije koju su muftije obavljali, smatrani su društvenim uglednicima svoga doba.

Halid Rifatbegović autor je emisije "Kur'anske poruke". Tradicija promicanja i jačanja osjećaja za Kur'an, za ljepotu i veličinu Kur'anske poruke, nastavljena je i ove godine u Islamskom centru u Zagrebu, na 15. evropskom takmičenju učača Kur'ana. Na ovom takmičenju učestvovala su 63 takmičara iz sedamnaest zemalja svijeta.

Halid Rifatbegović autor je i emisije "Islam i muslimani u Hrvatskoj". Islam u Hrvatsku nije stigao dolaskom Turaka u petnaestom stoljeću, nego mnogo ranije. Povijesne činjenice kažu da se islam javlja na području današnje Hrvatske u razdoblju od X do XII stoljeća, kada su prve grupe muslimana, zvani Izmaelićani, Kalizije, Biseni i Kumani, na poziv tadašnjih ugarskih vlasti i kraljeva naselili krajeve današnje južne Mađarske i sjeverne Hrvatske.

"Ljubljanski bošnjački mozaik" emisija je Mahmuda Latifića. Migracionim prilivom Bošnjaka u Sloveniju za vrijeme rata u BiH uspostavljene su mnoge prijateljske veze između domaćina i pristiglih izbjeglica. Tako je nastalo i mješovito kulturno-umjetničko društvo Ljiljan u kojem zajedno Slovenci i Bošnjaci njeguju i u svom djelovanju prožimaju kulturne tradicije oba naroda.

"Hadž", "Čuvari Kur'ana", "Majka Ajvatovica", "Ljubljanski bošnjački mozaik", "Islam i muslimani u Hrvatskoj", još su neke od emisija kojima će Federalna televizija obilježiti ove posebne dane u životu muslimana Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta, a u utorak u 20.25 sati emitiramo uživo i specijalno izdanje emisije "Svako dobro, Bosno i Hercegovino!"