Sarajevo
0

Preminuo službenik Rijaseta IZ-a u BiH Halil Bjelak

FENA
Profesor Halil Bjelak, penzionirani službenik Rijaseta Islamske zajednice u BiH, dugogodišnji prevodilac za arapski jezik u redakciji Glasnika Rijaseta IZ, preminuo je danas, 31. decembra.

Profesor Bjelak rođen je 26. oktobra 1940. godine u Orašcu u Republici Srbiji. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu, kao i Filozofski fakultet, odsjek za orijentalne jezike: arapski jezik i književnost, turski jezik i književnost i perzijski jezik, u Sarajevu.

Diplomirao je 1965. godine i stekao stručno zvanje profesor arapskog jezika i književnosti. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je radio do jula 1993. godine, kada prelazi u Islamsku zajednicu, gdje radi kao prevodilac za arapski jezik u redakciji časopisa Glasnik.

U svom radnom vijeku radio je kao imam u Zavidovićima i Sarajevu, bio prevodilac-korespondent u bosanskohercegovačkim firmama u Iraku i Libiji.

U toku agresije na BiH odmah se uključio u odbranu domovine, a tokom cijelog rata bio predsjednik kluba odbornika Stranke demokratske akcije općine Novi Grad.

Dženaza namaz Halilu Bjelaku klanjat će se u ponedjeljak, 3. januara 2011. u Sarajevu, u haremu Gazi Husrev-begove džamije nakon podne namaza, a ukop će biti obavljen na greblju Jarčedoli, javila je Mina.