Preminuo prvi tuzlanski taksista Midhat Husejnefendić

S
Piše: D. Brkić/Sarajevo-x.com
7.12.2011. u 22:08
0
0
Preminuo prvi tuzlanski taksista Midhat Husejnefendić
0
Preminuo prvi tuzlanski taksista Midhat Husejnefendić Midhat Husejnefendić
Tuzla je u ostala bez gradske ikone, čovjeka koji je vozio prvi gradski taksi, koji je u grad donio prvi tranzistor, otvorio prvu autopraonicu. Riječ je o legendarnom Midhatu Husejnefendiću koji je u nedjelju u 21 sat preminuo u 82. godini.
Gradski hroničar Boro Slepčević, nekadašnji novinar i urednik Radija Tuzla, u svojoj knjizi “Stari dobri radio” napisao je priču o Midhatu Husejnefendiću, ali i o mnogim drugim gradskim šeretima.

Midhat je ispričao kako je kao uposlenik Putnika vozio prvo taxi vozilo u Tuzli. Naime, poslovnica je raspolagala Renaultom starije proizvodnje, koji je služio za prijevoz mušterija koje bi dolazile u Putnik. Njegovo vozilo bilo je prepoznatljivo u gradu, a on je, između ostalog, Renaultom išao i u svatove.

Kasnije je Midhat radio na poslovima turističkog vodiča, a zabilježeno je kako je pedesetih godina prošlog stoljeća u Tuzlu donio prvi tranzistor. Kupio ga je u Beču, a kada se vratio u Slani grad sugrađani su ga sa čuđenjem gledali, jer je Midhat sa sobom nosio radio koji pjeva.

Također, on je otvorio prvu autopraonicu u Tuzli, sa toplom vodom i pranjem ispod automobila, a to se dogodilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U bogatom životopisu ostalo je upisano kako se bavio padobranstvom, auto-moto sportom, radioamaterstvom… Svoju posljednju životnu bitku izgubio je 04.12.2011.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: