BiH
58

Preminuo profesor Čestmir Mirko Dušek: Ime koje će ostati zapisano u historiji Tuzle

Piše: A. K.
U Tuzli je danas u 86. godini preminuo Čestmir Mirko Dušek. Ime ovog vrsnog profesora muzike i dirigenta ostat će zapisano velikim slovima u historiji Tuzle, prije svega zbog osnivanja Muzičke škole u ovom gradu, potom prvog Big Band orkestra, ali i nesvakidašnje predanosti radu.

Dušek je rođen 1930. godine u Tuzli kao dijete čeških imigranata. Osnovnu i Srednju medicinsku školu završava u Tuzli, a 1952. upisuje Muzičku akademiju u Beogradu.

U rodni grad se vraća 1957. kada i osniva Muzičku školu u Tuzli te postaje dirigent Gradskog simfonijskog orkestra. Iste godine osniva i prvi Big Band orkestar.

Odsjek Sarajevske muzičke akademije u Tuzli pokrenuo je 1974. godine gdje je dovodio vrhunske predavače.

U bogatoj muzičkoj biografiji poseban je njegov rad sa mješovitim horovima. Hor srednje škole koji je vodio profesor Dušek bio je najbolji u Jugoslaviji.

U penziju je otišao 1991. godine, no time nije završen njegov pedagoški rad. Izdao je zbornik sakralnih kompozicija te prvi bh. muzički rječnik. U čast 50 godina rada Univerzitet u Tuzli ga je proglasio počasnim doktorom nauka.

Komemorativna sjednica u povodu smrti ovog istaknutog profesora bit će upriličena u ponedjeljak, 20. juna, u Narodnom pozorištu u Tuzli sa početkom u 15 sati.

Posljednji ispraćaj zakazan je istog dana za 16 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Profesor Dušek bit će sahranjen na otoku Hvaru u Hrvatskoj.