U 75. godini
676

Preminuo Osman Morankić, istaknuti građevinski inžinjer

Klix.ba
Osman Morankić
Osman Morankić
Istaknuti građevinski inžinjer, Osman Morankić (75), preminuo je u subotu nakon kraće bolesti.

Morankić je bio istaknuti stručnjak u oblasti građevinskog konstruktorstva, rođen je 1945. godine u Tešnju. Završio je 1969. godine Građevinski fakultet u Sarajevu.

Stručnost je dokazao projektujući niz objekata kao što su dvorana Zetra, stadion Koševo, Avazov toranj i drugi.

Kao "građevinac" s kolegama arhitektama, dobitnik je čuvene Borbine nagrade za arhitekturu olimpijskih objekata u Sarajevu. Dobitnik je i šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Za njegovo najpoznatije djelo u okviru dvorane Zetra, koja je u to vrijeme bila jedinstvena sa površinom od 14.680 kvadrata i kapacitetom do 20.000 posjetitelja, Bob Ottum iz američkog časopisa "Sports Illustrated" rekao kako se radi o "ultramodernoj angularnoj strukturi sa bakrenim krovom".

Detalji izložbe sa Građevinskog fakulteta
Detalji izložbe sa Građevinskog fakulteta

Bio je i istaknuti likovni stvaralac, a Esad Duraković je o njegovim dijelima napisao kako je uzvišenost njegovog umjetničkog djela sadržana prije svega u njegovoj otvorenosti, u njegovoj podatnosti različitim recepcijama koje nisu istovjetne čak ni kod istoga subjekta u različitim fazama njegove duhovnosti.

"Uzvišenost umjetničkog djela, neka mi bude dopuštena ta riječ, sadržana je prije svega u njegovoj otvorenosti, u njegovoj podatnosti različitim recepcijama koje nisu istovjetne čak ni kod istoga subjekta u različitim fazama njegove duhovnosti. Otvorenost umjetničkog djela u tome smislu jest ono što ga čini svojevrsnom čarolijom, zauvijek živom i dinamičnom budući da je vrijednost kao takva, po sebi, živa i uvijek dinamička u relacijama. (…) Riječ je o oslobođenju (u) umjetnosti koja je po sebi jedan od najviših dosega i izraza slobode. Stoga Morankićevo djelo možemo posmatrati kao carstvo slobode koju je on osvojio i u koju poziva i nas same…", napisao je Duraković.