Bivši pripadnik HVO-a
13

Preminuo optuženik za zločine u Stocu Ivica Marković

A. D.
Sud Bosne i Hercegovine je postupak protiv Ivice Markovića, optuženog za ratni zločin počinjen na području Stoca, obustavio zbog njegove smrti, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog suda su za BIRN BiH potvrdili da su zaprimili izvod iz matične knjige umrlih za optuženog, prema kojem je Marković preminuo početkom jula ove godine.

“S obzirom da je u toku krivičnog postupka ustanovljeno da je optuženi umro, Sud je donio odluku da se postupak protiv optuženog Ivice Markovića obustavlja, dok se u odnosu na ostala optužena lica postupak nastavlja voditi”, navedeno je iz Suda.

Markoviću se sudilo zajedno s Miletom Pažinom, a optužnica ih je teretila da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U ovom predmetu sudi se i bivšim pripadnicima HVO-a Vidu i Josipu Krešiću, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.