BiH
0

Preminuo novinar Salih Konjhodžić

FENA
Desetog aprila nakon kratke i teške bolesti u 65. godini preminuo je novinar Salih Konjhodžić.

Salih Konjhodžić je novinarsku karijeru započeo u banjalučkoj gimnaziji uređujući školski list. Nastavio je pišući za sarajevski studentski časopis. Krajem šezdesetih a nakon završenih studija političkih nauka postao je glavni i odgovorni urednik Banjalučke radiostanice. Tu piše radiodramu "Dukat" -priče za djecu.

Surađivao je s "Bazarom", "Banjalučkim glasom" te uređivao festival "Prvi aplauz". Krajem 70-ih postaje regionalni dopisnik Tanjuga za Bosansku krajinu, a zatim i dopisnik iz Ankare (1979.-1982.). Tokom 80-ih radi u Tanjugu kao urednik Vanjskopolitičke redakcije.

Od 1988. je dopisnik Tanjuga iz Bagdada. Tu ga zatiče i prvi zalivski rat. U jednom trenutku je bio jedini vanjskopolitički dopisnik iz Bagdada. Nakon povratka u zemlju, početkom rata Salih Konjhodžić napušta Tanjug da bi već 1994. postao dopisnik "Vjesnika" s Bliskog istoka sve do kraja svoje dopisničke karijere prošle godine kada se vratio u Sarajevo.

U periodu dok je izvještavao iz Ankare sarađivao je s više drugih listova i agencija, među kojim je i Agencija MINA. Ostatak života planirao je posvetiti pisanju knjiga.

Preminuo je u Sjedinjenim Američkim Državama u Temple University Hospital gdje je došao na odbranu doktorske disertacije sina Arasa.

Dženaza Saliha Konjhodžića bit će obavljena 11. aprila u džamiji Burlington - New Jersey, javlja MINA.