BiH
0

Preminuo novinar Dinko Omeragić, sahrana sutra

FENA
U Sarajevu je u nedjelju, 18. decembra nakon duge i teške bolesti preminuo novinar Dinko Omeragić.

Dinko Omeragić rodio se 3. novembra 1945. godine u Isovića sokaku u sarajevskoj općini Stari Grad.

U svijet novinarstva ušao je prije pola vijeka kada je nagrađen na konkursu Malih novina Izmišljeni let na Mars. Nakon toga je darovan Zlatnim nalivperom kao jedan od deset najboljih Plavih reportera zagrebačkog nedjeljnika Plavi vjesnik. Imao je 17 godina kada je postao najmlađi dopisnik zagrebačkih Sportskih novosti i saradnik mnogih jugoslavenskih listova.

Profesionalnu karijeru počeo je u sarajevskim Večernjim novinama. Osam godina bio je reporter i urednik unutrašnjopolitičke i sportske rubrike u veoma čitanom Nedjeljnom ilustrovanom listu Svijet.

Zatim je, na poziv Džavida Husića, postao zamjenik a potom glavni i odgovorni urednik prvog YU tabloida AS-a. Omeragićevu plodnu karijeru obilježilo je i vrijeme provedeno u popularnoj Uni, neobičnoj Arki i ratnom Oslobođenju. Zapažen je bio i kao radioreporter Sarajeva 202. Objavljivao je priloge i na televiziji, a sarađivao je s većinom značajnih jugoslavenskih listova. Godine 2009. objavljena mu je knjiga "Miroslav Ćiro Blažević - Preko trnja do zvijezda", a 2010. je bio koautor knjige "Tito, lik i djelo".

Za visokoprofesionalan publicističko-novinarski rad, prožet humanim i etičkim principima i načelima, 2010. godine dodijeljena mu je Zlatna povelja "Novinar - publicista desetljeća" Internacionalne Lige humanista.

Smrt ga je zatekla dok je pisao knjigu "Balerina i fudbaler" o čuvenoj balerini Suadi Kavazović - Mušović i njenom suprugu fudbalskom asu Džemaludinu Mušoviću.

Sahrana će biti obavljena u utorak, 20. decembra, u 14.30 sati na Gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu, saopćila je porodica Omeragić.