{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Nikola Kovač

F
24.9.2007. u 14:20
0
0
Preminuo Nikola Kovač
0
Preminuo Nikola Kovač
U ranim jutarnjim satima 24. septembra u 71. godini preminuo je istaknuti univerzitetski profesor, esejist i član PEN Centra BiH Nikola Kovač, saopćio je PEN Centar Bosne i Hercegovine.
Po rođenju Dubrovčanin, Nikola Kovač cijeli je život bio vezan za Sarajevo. Uvijek se vraćao Sarajevu, bilo da je riječ o putovanju univerzitetskog profesora, književnog kritičara, esejiste, prevodioca s francuskog jezika, izvrsnog poznavaoca savremene likovne umjetnosti Bosne i Hercegovine ili čak diplomate. Obavljao je časnu i tešku dužnost ambasadora Republike Bosne i Hercegovine u njenim najtežim vremenima 1994. do 1995. godine.

Kao član PEN Centra BiH, Nikola Kovač je aktivno učestvovao u svim značajnim projektima vezanim za slobodu govora, borbu protiv totalitarizma i jednoumlja, analizu složenih društvenih odnosa u multietničkoj BiH.

"Svojim lucidnim pristupom, bilo u obliku knjiga ili izlaganja na međunarodnim i domaćim konferencijama, dao je specifičan doprinos našem radu od samog osnivanja Centra ratne 1992. godine", navodi se u saopćenju PEN Centra BiH.

Nikola Kovač autor je petnaest knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti. Neke od njih objavljene su na francuskom jeziku, a u posljednje vrijeme objavio je sjajnu monografiju o slikarstvu u BiH od 1945. do 1990. godine.

Bio je osnivač i član brojnih asocijacija intelektualaca i književnika u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: