BiH
0

Preminuo najstariji čovjek na svijetu

NINA
Španac Joan Riudavets Moll, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnisovoj knjizi rekorda, preminuo je u noći sa 5. na 6. marta u 114. godini na Minorci, jednom od Balearskih ostrva.

Riudavets, rođen 15. decembra 1889. u mjestašcu Es Migjorn na Minorci, gdje je proveo cio život, preminuo je od posljedica prehlade, izjavili su njegovi bližnji, a prenijele svjetske agencije.

Bio je obućar, a svoju dugovječnost pripisivao je mediteranskom načinu ishrane na bazi maslinovog ulja, rajčice i ribe, kao i činjenici da je dnevno spavao 15 sati i da je kavu i alkohol pio samo u izuzetnim prilikama.

Pušenje je ostavio prije 85 godina.

Njegova supruga, rođena iste godine kad i on, preminula je u 90. godini.

Jedan od rođaka izjavio je novinarima da se Joan do posljednjeg dana mogao osloniti na sva čula i da je govorio i rezonirao bez problema. Do kraja je svakodnevno išao u šetnju.

Riudavets je rođen iste godine kad i Hitler i Charli Chaplin i kada je završen Eifelov toranj.

Za života je vidio i čuo o mnogim velikim otkrićima i dostignućima na svim poljima nauke, ali najviše je bio impresioniran avionima i elektrikom.

Titulu najstarijeg muškarca na svijetu nosio je samo pet mjeseci, od srmti Japanca Yukichija Chuganjija, u septembru 2003., koji je također preminuo u 114. godini.

Najstarija žena na svetu, prema Guinnisu, trenutačno je Amerikanka Sharlotte Bankner koja ima skoro 115 godina (rođena je 16. studenog 1989.). Ona je ponijela tu titulu nakon smrti Japanke Mitoyo Kawate koja je umrla u novembru 2003. u 116. godini.

Prema Guinnisovoj knjizi rekorda, apsolutni rekorder u dugovječnosti je bila Francuskinja Jeanne Calmant, koja je 1997. umrla u 122. godini.