Propovjednik mira
3

Preminuo Milenko Jeftić, banjalučka legenda: Plivao u Vrbasu i na "debelim" minusima

M. N.
Jedan od najpoznatijih građana Banje Luke Milenko Jeftić Jefto, široj javnosti poznat po plivanju u Vrbasu tokom zimskih dana, preminuo je u 80. godini. Jeftića su mnogi smatrali simbolom ovog grada i čovjekom s velikim srcem.
Plivanje u Vrbasu na dan Svetog Nikole počeo je još 1961. godine i bez obzira na niske temperature tu tradiciju nije prekidao 58 godina. Jeftić je bio poznat i kao arheolog i graditelj riječnih ostrva. Na tvrđavi Kastel vršio je arheološke iskopine 40 godina i sve ostatke iz rimskog doba i drugih vremena je predao muzeju.

Za njega Banjalučani kažu da je volio život, prirodu i ljude te da je bio propovjednik mira. O njemu su snimljena tri dokumentarca - "Prometej s Kastre", "Arheolog božiji" i "Agresija prema prirodi".

Od Jefte su se brojni Banjalučani oprostili na društvenim mrežama.

"S tugom se opraštam od svog ujaka, banjalučkog zanesenjaka Milenka Jeftića Jefte, mog drugog oca. Tragičar svog vremena, borac protiv rata i ratnik pomirenja, amater arheolog koji je prekopao cijeli Kastel i sve nađeno i vrijedno predao državi, čovjek neologizama, čudak za mnoge, uvijek priseban i tragično vidovit, autor nekoliko knjiga o temi jugoslavenske propasti, Krajišnik, zaljubljenik u Vrbas, filantrop cijelim bićem, duša čista. Znam da bi volio da ga ljudi i dalje spominju, njegovi Banjalučani ponajviše, ali i šire. Slava ti i vječni mir dobri čovječe", napisala je Sanja Lopandić.