{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Milanko Renovica, privrednik i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ

S
SRNA
3.11.2013. u 14:01
0
22
Preminuo Milanko Renovica, privrednik i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ
0
Preminuo Milanko Renovica, privrednik i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ
Milanko Renovica, privrednik i visoki funkcioner u bivšoj SFRJ, preminuo je u Vojnoj bolnici u Pragu nakon teške bolesti.
Renovica, koji je preminuo jučer, bit će sahranjen u porodičnoj grobnici na gradskom groblju kod crkve Svetog Proroka Ilije u Sokocu. Datum sahrane odredit će porodica, saopšteno je iz opštine Sokolac.

Milanko Renovica rođen je 1928. godine u selu Baltići kod Sokoca.

Po završetku Drugog svjetskog rata kao jedan od najperspektivnijih omladinaca bio je predsjednik omladine Komunističke partije.

Ubrzo postaje predsjednik opštine Sokolac, a zatim i direktor najvećeg sokolačkog privrednog kolektiva tadašnjeg drvno–industrijskog preduzeća "Romanija".

Završava Visoku privrednu školu, a po odlasku u Sarajevo izabran je za predsjednika Privredne komore.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Socijalističke Republike (SR) BiH izabran je 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je u dva mandata, da bi potom bio izabran za člana Predsjedništva SR BiH, a jedan mandat bio je i predsjednik Predsjedništva SR BiH.

Na kraju radnog vijeka izabran je u Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, gdje je, takođe, obavljao dužnost predsjednika.

Kao predsjednik Narodnog odbora opštine 31. augusta 1961. godine potpisao je "istorijski dokument - Rješenje o osnivanju gimnazije u Sokocu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: