Sud obustavio postupak
182

Preminuo Marinko Šunjić, optuženik za silovanja, mučenja i druge ratne zločine u Mostaru

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva zajedno s još devet osoba teretio za zločine počinjene na području Mostara, obustavio postupak, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Šunjiću se ranije sudilo za zločin protiv čovječnosti s Juretom Kordićem, Draženom Lovrićem, Dariom Sušcem, Nedžadom Tinjakom, Nuhanom Šikalom, Dariom Mihaljem, Stankom Škobićem, Tomislavom Ančićem i Slavkom Golomcem.

Optužnica ih tereti za zatvaranje u logore Heliodrom i Vojno, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara, počinjena tokom 1992. i 1993. godine, čime su, kako je navedeno, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Šunjića je optužnica teretila da je u septembru 1993. u zgradi policije HVO-a, koja se nalazila na putu prema naselju Salakovac, skupa s više osoba silovao zaštićenu svjedokinju "B" koja je prethodno bila dovedena iz logora Vojno.

U ovom predmetu je ranije odvojen postupak protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen zbog smrti optuženog u julu 2019.