U 99. godini
697

Preminuo Izraelac Arie Livne, bivši savjetnik Milorada Dodika

A. D.
Arie Livne
Arie Livne
Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef famoznog predstavništa RS u Izraelu Arie Livne umro je u Jerusalemu u 99 godini, potvrđeno je Srni u Jevrejskom kulturnom centru u Banjoj Luci.

Nedavno je obajvljena vijest da se liječi na Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Livne je bio savjetnik Milorada Dodika, kada je on bio predsjednik Republike Srpske. Tada je bio i na čelu famoznog predstavništva RS-a u Izraelu. Ovu potonju funkciju mu je čak svojevremeno osporavao i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Naime, Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu primila je 20. aprila 2017. notu Ministarstva vanjskih poslova te zemlje u kojoj je navedeno da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da predstavništvo RS-a u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik RS-a u toj zemlji.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović prošle godine je na sjednici NSRS-a iznio tvrdnje da je tada 98-godišnji Livne i dalje primao plaću iz budžeta RS-a.

Tvrdi se da je Livne preživio holokaust odnosno pakao u logoru Aušvic tokom Drugog svjetskog rata. U Jevrejskom kulturnom centru Srni su rekli da će Arije Livne biti sahranjen danas u Jerusalemu.