"Dao nemjerljiv doprinos razvoju"
30

Preminuo generalni sekretar Rijaseta IZ BiH Muhamed ef. Salkić

FENA
Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH Muhamed ef. Salkić preminuo je danas u poslijepodnevnim satima.

U saopćenju IZBiH navedeno je da je Muhamed ef. Salkić svoj radni vijek u njenoj službi proveo vjerno i dosljedno obavljajući sve povjerene mu obaveze.

Ističu da je kao generalni sekretar Rijaseta dao nemjerljiv doprinos razvoju Islamske zajednice i bio aktivan kreator svih bitnih procesa i projekata koje je Rijaset vodio u posljednja dva desetljeća.

Salkić je rođen u Izbodu, općina Breza, 1949., a sredinom 1973. godine imenovan je za glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1978. i iste godine je s dužnosti glavnog imama u Višegradu premješten na dužnost sekretara Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Za rukovodioca Pravne službe u Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju postavljen je 1983. i na toj dužnosti je ostao sve do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992.

U oktobru 1994. imenovan je za generalnog sekretara Rijaseta IZBiH i na toj dužnosti je ostao do svoje smrti.

"Rijaset će blagovremeno obavijestiti javnost o vremenu i mjestu klanjanja dženaze Muhamedu ef. Salkiću", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH.