{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Ekrem Durić, general u penziji i član Glavnog odbora SABNOR-a

F
3.3.2014. u 18:56
0
23
Preminuo Ekrem Durić, general u penziji i član Glavnog odbora SABNOR-a
0
Preminuo Ekrem Durić, general u penziji i član Glavnog odbora SABNOR-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekrem Durić, general u penziji, član Glavnog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH) danas je preminuo u Sarajevu, saopćeno je iz SABNOR-a BiH.
Ekrem Durić je rođen 9. februara 1925. godine u Bosanskom Petrovcu. Potiče iz ugledne kadijske familije koja vuče porijeklo iz Foče. Njegov otac, Smail-efendija, službovao je kao kadija u Bosanskom Petrovcu i Gračanici.

Tokom Drugog svjetskog rata, svi iz obitelji Durić, braća- Ahmet i Nusret i sestre - Lejla i Bahrija, bili su na strani NOP-a.

Durić je završio osnovnu školu u Gračanicu i šest razreda Šerijatske gimnazije u Sarajevu, odakle je otišao u Prvu proletersku brigadu.

Prošao je čitav ratni put brigade, borio se na svim ratištima, širom jugoslavenskog prostora, osim Makedonije, kraj rata dočekao je sa svojim jedinicama u Sloveniji. Bio je komesar bataljona u Prvoj proleterskoj, omladinski i skojevski rukovodilac Prve proleterske divizije.

U mirnodopskom periodu, od 1945 do 1985. godine vršio je razne visoke vojno-političke i diplomatske funkcije, između ostalih, vršio je dužnost komandanta brigade, načelnika štaba divizije, načelnika Glavnog štaba TO BiH i vojnog izaslanika za Francusku i zemlje Beneluksa. Po završetku rata završio je višu partijsku školu, od 1950 do 1952. godine višu vojnu akademiju, od 1955. godine visoku ratnu školu u Parizu.

Tokom svoje vojne karijere stekao je čin generala. Bio je ambasador SFRJ u SR Vijetnamu, poslanik u narodnoj skupštini BiH za općinu Gračanica i član Savjeta Republike.

Jedan je iz grupe generala bivše JNA, koji su se u ljeto 1992. godine javno izjasnili protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu i stavili na raspolaganje tadašnjoj vladi svoje iskustvo, ugled i znanje u organizaciji odbrane Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Odlikovan je sa više domaćih i dva strana odlikovanja. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: