ANU BiH
0

Preminuo akademik Grujica Žarković

Sarajevo-x.com
Akademija nauka i umjetnosti BiH objavila je da je u 95. godini života preminuo akademik Grujica Žarković, istaknuti naučni i društveni radnik i pedagog.

Žarković je u svom 65-godišnjem radu dao veliki doprinos naučnom radu i primjeni istraživačkih rezulatata na preventivnom djelovanju, suzbijanju i sprečavanju nezaraznih bolesti u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i SFRJ, kao i rješavanju zdravstvene politike i upravljanja zdravstvenim sektorom, a sa ciljem poboljšavanja zdravstvene zaštite stanovništva.

Kao profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu svoj rad je posvetio nastavnom i naučnoistraživačkom radu na polju higijene i socijalne medicine. Akademik Žarković je dva puta bio dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kao i inicijator i organizator prvog postdiplomskog studija na ovom fakultetu iz oblasti javnog zdravstva i usavršavanja u metodologiji naučnoistraživačkog rada.

Svoj puni doprinos akademik Žarković je dao i u vršenju niza javnih funkcija od kojih su značajnije predsjednik Saveza ljekarskih društava Jugoslavije, poslanik u socio-zdravstvenom vijeću Savezne skupštine Jugoslavije, predsjednik Udruženja ljekara BiH i drugih.

Na osnovu svog naučnog rada izabran je 1967. godine za člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u kojoj je do svog posljednjeg časa davao puni doprinos u radu Odjeljenja medicinskih nauka, kao i ANUBiH.

Rezultat njegov dugogodišnjeg rada su brojne knjiga, udžbenici i naučni radovi publikovani u zamlji i inostranstvu.

Akademik Žarković ostat će trajno u sjećanju mnogih generacija studenata, saradnika, kolega. Bit će pamćen kao voljen čovjek, veliki stručnjak i naučni radnik. Smrt akademika Žarkovića, našeg najstarijeg člana, je veliki gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove institucije.

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH će se održati u Akademije nauka i umjetnosti u Sarajevu, Bistrik 7 u petak, 1. oktobra 2010. godine, u 12.00 sati.

Sahrana će se obaviti istoga dana na gradskom groblju Lav u 14.30 sati.