Mnogima će nedostajati
79

Preminuo Ahmet Velić jedini prodavač kokica u Goraždu: Volio je posao zbog druženja s ljudima

A. B.
Ahmet Velić,
Ahmet Velić,
Proći gradom, a ne primjetiti metalna kolica sa kokicama i na kojima su se nalazili fišeci sa sjemenkama tikve bilo je gotovo nemoguće. Njihov vlasnik Ahmet Velić je preminuo u 71. godini, a brojnim građanima će ostati u sjećanju.
Uzrok smrti nije poznat, a nakon Ahmeta će prostor ispred gradske pekare u na kojem su bila stacionirana kolica s kokocama, ostati potpuno pust.

U ranijem razgovoru za portal Klix.ba, Velić nam je ispričao koliko ga zapravo ispunjava ovaj posao kojeg je počeo raditi odmah iza rata.

U vrijeme kad se počeo baviti prodajom kokica čak je imao i konkurenciju. S vremenom su pronašli bolje poslove pa je Ahmet ostao jedini prodavač kokica.

Iako je bio u penziji, zarada mu nije bila najvažnija. Kako je kazao, važno mu je da je među ljudima.

"Čovjek ne može živjeti sam, ja sam bez supruge, imam porodicu, ali šta ću ja kući sam, svi odoše svojim poslom. Zaradio, ne zaradio, to me toliko ne interesuje, ali volim biti među narodom, samo da nije 'robija' kod kuće. Samac čovjek, nije dobar nigdje, ni usred grada, a ovako, dobar sam sa svima, pazarilo se, ne pazarilo, šta god bude, ja sam zadovoljan. Srećem ljude, razgovaramo. Na ulici sam, čujem i vidim i što treba i što ne treba, ali na jedno uđe, a na drugo izađe", kazao je tada Velić.

Na kraju je poručio da bi volio da nakon njega neko nastavi ovaj posao, a do tada, Goraždanima će ostati vječna uspomena na njega.