Nakon teške bolesti
116

Preminuo Admir Lješčanin, osnivač i direktor Centra za nezbrinutu djecu Duga

Klix.ba
U Bihaću je u utorak, 18. aprila, preminuo Admir Lješčanin, osnivač i direktor Centra za nezbrinutu djecu Duga u Kulen Vakufu.

Admir Lješčanin rođen je 14. decembra 1968. godine u Brčkom. Završio je Srednju građevinsku školu u Sarajevu 1986. godine. Od maja 1992. godine aktivno je uključen u odbranu BiH na području grada Brčko. Nakon pogibije dva brata oslobođen je daljeg služenja u Armiji BiH. U periodu od 1993-1998 godine boravi u Njemačkoj. Tokom boravka u Njemačkoj, u periodu od 1995-1998 godine zajedno sa prijateljima iz BiH i Njemačke pokrenuo je i organizovao prikupljanje i transport humanitarne pomoći iz Njemačke za BiH.

Od 1998. godine sa porodicom nastanjuje se u Bihaću. 2010. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Bihaću, a 2016. magistrirao je Menadžment i organizaciju na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu. Admir Lješčanin aktivno je govorio njemački jezik. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

Lješčanin je sa grupom entuzijasta okupljenih u humanitarnoj organizaciji Schutzengel Gesucht iz Njemačke osnovao i izgradio Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga", a prva djeca primljena su u novembru 1999. godine, kada je Centar Duga zvanično počeo sa svojim humanim radom.

U Centru Duga u proteklih 17 godina boravilo je 281 dijete, uglavnom sa područja Unsko-sanskog kantona. Najveći broj djece je po rješenju Centra za socijalni rad prešlo na druge oblike zbrinjavanja kao što su povratak u biološku porodicu, usvajanje i smještaj u druge ustanove porodičnog tipa nakon što napune šest godina starosti.

Danas u Centru Duga boravi 22 djece, a radi 20 zaposlenika uglavnom lokalnih stanovnika Kulen Vakufa. Samo zahvaljujući nesebičnom zalaganju i transparentnom radu upravo Admira Lješčanina, Centar Duga je opstao, jer se u kontinuitetu borio sa prije svega finansijskom održivošću.

Lješčanin je nesebično obavljao dužnost direktora Centra Duga, iako se posljednjih pet godina borio sa opakom bolešću, te je Centar izrastao u najsavremeniju ustanovu ovakvog tipa u ovom dijelu Evrope, koji pruža odgovarajuće životne uvjete i osigurava udobno i zdravo okruženje neophodno za normalan psiho-motorni razvoj djeteta.

Komemorativna sjednica povodom smrti ovog velikog čovjeka održat će se u petak 21. aprila u 11:00 sati u sali Kulturnog centra u Bihaću. Posljednji ispraćaj rahmetli Admira Lješčanina biti će ispred Kantonalne bolnice isti dan u 14:15 sati, dok će se dženaza i ukop obaviti u 14:30 sati na mezarju Humci.