|

Preminula književna kritičarka i esejistica Hanifa Kapidžić-Osmanagić

Preminula književna kritičarka i esejistica Hanifa Kapidžić-Osmanagić
89
Klix.ba
21.9.2019. u 20:25
0
komentara
89

dijeljenja
Preminula književna kritičarka i esejistica Hanifa Kapidžić-Osmanagić
Hanifa Kapidžić-Osmanagić, redovni član Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, književna kritičarka i esejistica, preminula je sinoć u Sarajevu. Informaciju o smrti ove značajne univerzitetske profesorice na svom Facebook profilu objavila je književnica Ferida Duraković.
Profesorica Kapidžić-Osmanagić rođena je 30. novembra 1935. godine u Sarajevu, gdje se i školovala. Odsjek za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu završila je 1958. godine, a za redovnog profesora za savremenu francusku književnost na istom fakultetu izabrana je 1975. godine.

Radila je kao lektor u Francuskoj, gdje je u junu 1963. odbranila doktorsku disertaciju. Na Filozofskom fakultetu obavljala je dužnosti šefa Katedre za francusku književnost, predsjednika Vijeća Odsjeka za romanistiku, kao i dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1973–1975) i prorektora Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

U ratu 1992–1995. nastavila je svoje univerzitetske dužnosti u opkoljenom Sarajevu. Za svoj rad dobila je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Dvadesetsedmojulsku nagradu BiH te brojna univerzitetska priznanja i plakete.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.