Na putu za Hrvatsku
97

Preminula djevojčica iz Čitluka je bolovala od vodenih kozica

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Djevojčica M.R. (rođena 2010.) iz Čitluka preminula je u nedjelju u zadarskoj bolnici nakon što je vozilom hitne pomoći iz Mostara bila hitno upućena prema Zagrebu.

Adrijana Pandža glasnogovornica SKB Mostara kaže kako je dijete upućeno u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu s kojom SKB Mostar ima izvanrednu dugogodišnju saradnju u liječenju najtežih bolesnika, uključujući i djecu i odrasle. Navedena ustanova ima apsolutno najbolju Jedinicu intenzivnog liječenja u Republici Hrvatskoj i regiji.

Iz SKB Mostar za Klix.ba su kazali da je djevojčica M.R. (2010.) pregledana u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 12. januara 2019. godine u 20:45 sati.

"S obzirom na kliničku sliku bolesti i svu učinjenu raspoloživu laboratorijsku i aparaturnu dijagnostičku obradu, procijenilo se da je dijete lošeg općeg stanja sa svim parametrima septičnog zbivanja. Najvjerojatnije ishodište su bile vodene kozice komplicirane bakterijskom superinfekcijom kože i mekih česti. Odmah je započeta specifična antibiotska terapija uz ostalu simptomatsku i potpornu terapiju te je konzultiran i dežurni pedijatar i kirurg. Zbog težine općeg stanja djeteta indicirana je hospitalizacija i daljnji tretman u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti SKB Mostar", kazali su.

Kako je uslijedilo izrazito pogoršanje disajne funkcije, dijete se zbog potrebe za mašinskom ventilacijom premjestilo u JIL Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar.

"Potom je uslijedio pokušaj transporta djeteta u veću kliničku ustanovu u Republici Hrvatskoj, radi mogućnosti pružanja bolje podrške u smislu veće šanse za preživljenjem. Nažalost, unatoč poduzetim opsežnim mjerama intenzivnog liječenja, dijete je preminulo", stoji u izavi za Klix.ba iz SKB Mostar.