Protest u Žepču
0

"Premijeru, kada si bio bolestan?"

Sarajevo-x.com
Jutros u 7 sati djelatnici Doma zdravlja Žepče, njih oko 100, izašli su na ulice u pratnji policije kako bi na ovaj način još jedanput zatražili pomoć od nadležnih općinskih struktura.

Sa upaljenim sirenama na vozilima hitne pomoći došli su pred zgradu Općine Žepče, želeći skrenuti pažnju i građana na njihov višemjesečni problem, javlja Zepce.ba.

Tokom noći na većini mjesta u gradu zalijepljeni su i plakati na kojima je velikim slovima napisano "Premijeru, kada si bio bolestan", u potpisu stoji pokret Dosta.

Podsjetimo da generalni štrajk uposlenika Doma zdravlja Žepče traje već skoro mjesec dana. Oni zbog blokade računa platu nisu dobili već tri mjeseca, te zato nastavljaju generalni štrajk.

U posljednjih dva dana Sindikat je ponovo razgovarao sa radnicima da u interesu čitavog kolektiva odustanu od svojih zahtjeva za izmirenje presuđenih iznosa. Od njih je traženo da sami ponude rješenje i daju prijedlog za isplatu. Kako ističe Efendić, to je za sada nemoguće, a desetak radnika drže ključ rješenja krize.

Predsjednik Sindikata Doma zdravlja Žepče Himzo Efendić, prokomentarisao je informaciju o podnošenju prijedlogu Zakona o izvršnom postupku, koji se uskoro treba naći pred zastupnicima Parlamenta FBIH, čime bi problem bio pokrenut sa mrtve tačke, ali je to i suviše dug proces do konačnog rješenja.

"Tek kada predložena inicijativa prođe parlamentarnu proceduru i kada napismeno vidimo šta nam to donosi, bit ćemo sigurni da je problemima u Domu došao kraj. Mi ne želimo štrajk, ali nismo imali drugog izbora. Sve dok smo radili svi su šutjeli. Tek kada smo stupili u štrajk, nadležni su uvidjeli ozbiljnost cijelog problema", ističe Efendić.