1.500 gledalaca
27

Premijerno prikazan dokumentarni film "Čuvari kapije grada" o ratnom putu 4. viteške brigade

FENA
Na Ilidži je sinoć, pred oko 1.500 gledalaca, održana svečana premijera dokumentarnog filma "Čuvari kapije grada" koji govori o ratnom putu 4. viteške motorizovane brigade.

Premijera je upriličena u okviru obilježavanja 25. godišnjice od formiranja brigade koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim tim i kapiju opkoljenog Sarajeva.

Pred prikazivanje filma održan je i prigodan panel na kojem su o ratnom putu Brigade i filmu govorili njen ratni komandant general Fikret Prevljak, njegov tadašnji zamjenik i predsjednik Udruženja “4. viteška motorizovana brigada” Emir Redžović te Adnan Curo iz Source produkcije koja je radila na realizaciji dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada”, saopćeno je iz tog udruženja.

"Čuvanje uspomene na naš ratni put i sve što je ta brigada značila za ove prostore, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu veoma je bitno, zbog toga je i ovaj film, a ono što je nama posebno bitno jeste i stalna briga za porodice naših šehida i poginulih boraca koje nikada ne smijemo zaboraviti i kojima je film posvećen. Film je rezultat naših nastojanja da ostane nešto iza nas, a tu smo i da prihvatimo eventualnu kritiku. Ponosan sam na ovaj naš narod, na Hrasnicu, Sokolović Koloniju, Butmir..., i na naše komšije koji su sudjelovali u odbrani ovih prostora", kazao je Prevljak govoreći o filmu i značaju “4. viteške motorizovane brigade” u čuvanju “kapije glavnog grada”, obezbjeđivanju prohodnosti Tunela “D-B” koji je bio jedina veza Sarajeva sa slobodnim teritorijama, i opskrbi glavnog grada strujom, naftom i svim bez čega, dodao je, Sarajevo ne bi opstalo.

Predsjednik Udruženja “4. viteška motorizovana brigada” Emir Redžović kazao je kako su u toj brigadi od početka do kraja rata bili svjesni značaja odbrane slobodnih prostora Ilidže.

"Mi smo prvenstveno željeli da zaštitimo 33.000 stanovnika koji su se nalazili na tim prostorima, dodatni motiv su nam dale izbjeglice koje su tražeći spas došle iz raznih krajeva BiH donoseći stravične priče o torturama koje su ljudi tamo doživljavali i tu smo crpili dodatnu energiju i bili još više svjesni da ovi prostori ne smiju da padnu", kazao je Redžović.

Govoreći o filmu, posebno je istaknuo njegov dio koji govori o nastavku priče o Tunelu”D-B” koji je spajao Dobrinju i Butmir i u kojem se, kazao je, otkrivaju i neki detalji slabo poznati i onima koji su tunel direktno obezbjeđivali.

"O tunelu se mnogo toga govorilo, ali se vrlo slabo spominjao narod slobodnih prostora Ilidže koji je s ove strane s pripadnicima 4. viteške motorizovane brigade gradio Tunel spasa koji s Putem spasa preko Igmana čini jednu cjelinu. Nije bilo isto braniti taj prostor prije i poslije iskopavanja tunela. Mnogi građani ali i borci koji su prolazili Tunelom spasa nisu znali da već 100 metara od njegovog izlaza stoje bedemi 4. viteške motorizovane brigade, bunkeri i tranšeji u kojima su borci koji im omogućavaju nesmetan prolaz", kazao je Redžović.

Adnan Curo iz “Source produkcije” kazao je kako je i sam radeći na filmu, i pored činjenice da je rat proveo u Sarajevu, otkrio mnoge činjenice o “4. viteškoj motorizovanoj brigadi” i njenoj zoni odgovornosti.

"Imali smo jako mnogo materijala, arhivske građe, i puno detalja priče koje je bilo važno imati u filmu, i iza nas su mjeseci posla na čiji rezultat na kraju svi možemo biti ponosni", kazao je Curo.

Snimanje dokumentarnog filma podržali su Fond Memorijala – Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Općina Ilidža i privrednici općine Ilidža.