Reforme sistema
0

Premijerka HNK u Mostaru najavila otvaranje ureda za borbu protiv korupcije

G. Š.
Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je najavila skoro otvaranje ureda za borbu protiv korupcije, navodeći kako će to biti prioritet nove vlade, na čijem je čelu da bi ispunila očekivanja na putu ka EU, koja su stavljena pred Vladu HNK.

"Naše programske smjernice su usuglašene sa zahtjevima reformskih procesa iz mišljenja Evropske komisije, uz usaglašavanje dodatnih pitanja", kazala je premijerka Buhač u Mostaru nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Nakon toga je sa ministrima iz Vlade HNK učestvovala na radnom sastanku posvećenom prevenciji korupcije u BiH, koji je održan u organizaciji Misije OESS-a u BiH i Radnoga tijela za prevenciju korupcije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zahvalila je Misiji OSCE-a jer, kako je navela, u svim sferama življenja, našu zemlju i našu društvenu zajednicu pomaže učiniti boljim, sigurnijim i stabilnijim životnim prostorom.

Sastanku posvećenom prevenciji korupcije u BiH
Sastanku posvećenom prevenciji korupcije u BiH

"Mi u izvršnoj vlasti HNK djelovanje OSCE-a držimo jakom podrškom našem radu na poboljšanju uslova življenja za sve naše sugrađane pa i sve stanovnike BiH, snažno podržavajući njen evropski put. Vezano za temu koja nas je okupila, ističem kako je borba protiv korupcije osobito vitalna, rekla bih ključna za izgradnju i održanje integriteta jednog društva. Sve ove aktivnosti, kako bi urodile plodom, zahtijevaju zajednički napor i institucija i organizacija, ali i stanovnika, u cilju njegovanja i promoviranja transparentnosti, odgovornosti i pravičnosti. To jasno komuniciramo još od prvog dana preuzimanja naše dužnosti. Borba protiv korupcije u samom je vrhu prioriteta u jasnim smjernicama djelovanja Vlade HNK u ovom sazivu", kazala je premijerka Buhač.

Naglasila je i značaj Radnog tijela za prevenciju korupcije u HNK, čiji članovi po njenim riječima predano rade na provođenju aktivnosti predviđenih Strategijom HNK za borbu protiv korupcije.

"Do kraja iskreno poimajući stav kako ova naša zajednička nastojanja zahtijevaju koherentnu i predanu borbu kako vladina tako i nevladina sektora, još jednom ističem da pozdravljamo podršku OSCE-a, ali i da nas vesele efekti koji proizlaze iz provođenja naših strateških mjera. Smatram važnim naglasiti da konkretno djelovanje vlasti, kontinuiranu edukaciju građanstva, jačanje pravosudnog sistema i vladavine prava te poticanje etičkih normi doživljavamo kao ključ očuvanja društvenog integriteta i suzbijanja korupcije, na putu do njenog iskorijenjenja, što nam i jest konačni zajednički cilj", zaključila je premijerka Vlade HNK.

Također je poručila da kantonalna vlast u HNK ostaje predana jakoj podršci svim inicijativama usmjerenim na borbu protiv korupcije, kao i jačanju zajedništva u stvaranju transparentnog i odgovornog okruženja.