Vlada FBiH
0

Premijeri razgovarali o uslovima iz stand by aražmana

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović sa saradnicima, danas se u Sarajevu prvi put sastao sa kantonalnim premijerima kako bi se nastavili razgovori o obavezama i aktivnostima svih nivoa vlasti u FBiH u vezi sa ispunjavanjem uslova iz stand by aranžmana Bosne i Hercegovine sa MMF-om.

Na sastanku, kojem su prisustvovali savjetnica federalnog premijera za finansije Šefika Hafizović, predstavnici Federalnog ministarstva finansija i predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH Asim Sarajlić, postignut je dogovor o zajedničkom angažmanu na provođenju ovih, kao i drugih mjera na ublažavanju ekonomske krize.

 Budući da se prvi od uslova za operativnost prve tranše sredstava iz stand by aranžmana odnosi na usvajanje rebalansiranih budžeta FBiH, kantona i općina, kao i izmjenu određenih zakona, razmijenjene su informacije o do sada preduzetim i predstojećim aktivnostima na ovim poslovima i ocijenjeno da ih treba ubrzati.

 Posebno je bilo riječi o obavezama koje proizilaze iz Prijedloga zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, općine, te plaćama i naknadama vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH ( direkcija, agencija, komisija i sl.) i visinama tekućih grantova.

   Premijer FBiH Mustafa Mujezinović je, u tom kontekstu, informisao učesnike sastanka o rezultatima razgovora sa ekonomsko-socijalnim partnerima, predloženim korekcijama u zakonskim odredbama koje se odnose na kolektivne ugovore, u skladu sa primjedbama Sindikata. Stav je da se aneksi na kolektivne ugovore svih nivoa zaključe prije upućivanja spomenutog zakona u parlamentarnu proceduru. 
       

U raspravi o mjerama smanjenja javne potrošnje, analizirani su troškovi korisnika budžeta, te budžetske obaveze kantona po osnovu kolektivnih ugovora, a za koje su nadležni kantoni. Po ovom osnovu postoje velika odstupanja u izdvajanju budžetskih sredstava za ove korisnike po kantonima.

   Na sastanku je , također, ukazano na potrebu da i kantonalne, kao i Federalna vlada, preduzmu mjere na racionalizaciji novog upošljavanja.
     Cilj danas usvojenih zaključaka jeste prilagođavanje budžetske potrošnje nivou prihoda,  koji su u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje u Federaciji BiH manji za 17, a u kantonima i oopćinama 18 posto.

    Dogovoreno je da Vlada FBiH zatraži od Parlamenta FBiH da usvoji rebalansirani Budžet i prateće dokumente na redovnoj sjednici  28. jula 2009. godine, kao i da se pristupi izradi novih zakona: o plaćama i drugim primanjima koja nemaju karakter plaće i o državnim službenicima i namještenicima.