Zajednička izjava
17

Premijeri BiH i Bugarske "spuštaju loptu" uoči meča na Koševu

Klix.ba
Premijer Bugarske Boyko Borisov (Foto: AFP)
Premijer Bugarske Boyko Borisov (Foto: AFP)
Atmosfera uoči utakmice Evropske lige između FK Sarajevo i FK Levski dostigla je nivo koji je "natjerao" predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu i premijera Bugarske Boyka Borisova da se oglase zajedničkom izjavom kako bi smirili tenzije koje je izazvala parola posvećena Arkanu i Mladiću, istaknuta na prvom susretu odigranom u četvrtak u Sofiji.

"Danas smo telefonski razgovarali povodom predstojeće revanš-utakmice između nogometnih timova Levskog i Sarajeva i izrazili svoju zabrinutost zbog porasta tenzija. Uznemireni smo jer se stvara ozračje netrpeljivosti", stoji u zajedničkoj izjavi.

U saopćenju se navodi kako je i u Republici Bugarskoj i u Bosni i Hercegovini ljubav prema sportu, naročito prema nogometu, izrazito snažna. Sportska dešavanja bi trebala donositi radost i satisfakciju, a ne biti eksploatirana u interesu ekstremnih pojedinaca.

"Apeliramo na fanove obiju ekipa da se ponašaju odgovorno i suzdržano u duhu uzajamnog poštovanja i sportske tolerancije, kakvi i jesu principi sporta. Sport se rukovodi mirnim takmičenjem među talentima i nadilazi kulturne, etničke i religijske granice.

Bugarska i Bosna i Hercegovina igraju ključnu ulogu u razumijevanju i saradnji u regiji i primjer su za odlične bilateralne odnose.

Obje zemlje će i dalje biti prijatelji i partneri nakon utakmice između Sarajeva i Levskog.

Neka bolji pobijedi, a prijateljstvo naših dviju država neka bude još snažnije", u isti su glas rekli Bevanda i Borisov.

Na isti način je intonirana i zajednička izjava oba kluba.

"PFC Levski i FK Sarajevo izražavaju svoje sjedinjeno razmišljanje da je fudbal način komunikacije među ljudima koji se temelji na principima poštivanja protivnika, fer pleja na terenu i izgradnji međuljudskih odnosa i prijateljstava. Fudbal kao igra u potpunosti je posvećen mirnom i korektnom nadmetanju između igrača i njihovih trenera, te kao takva treba donijeti radost i zabavu svima koji je vole. Fudbal prelazi granice nacija, religija, kultura, ljudiskih rasa i podstiče međusobno razumjevanje među ljudima širom svijeta.

Dva sportska kolektiva iz Bugarske i Bosne i Hercegovine su do sada imali odličnu saradnju bez ikakvih problema, u duhu međusobnog poštivanja i profesionalizma, te se nećemo štediti da takav fudbalski duh preovlada i tokom uzvratnog meča između FK Sarajevo i PFC Levski. Oba kluba apeluju na svoje navijače da iskažu mudrost, poštovanje prema fudbalu, poštovanje prema timovima za koje navijaju i da se ponašaju kao ponosni građani svojih cijenjenih zemalja. Neka fudbal pobijedi", stoji u saopćenju objavljenom na zvaničnoj web-stranici FK Sarajevo.