Roman o opsadi Sarajeva
212

Premijera radiodramskog serijala na BHR1: Poslušajte "Istoriju bolesti" Tvrtka Kulenovića

S. Š.
Povodom 30. godišnjice najduže opsade jednog grada, BHR1 večeras započinje emitovanje velikog radiodramskog serijala, postmodernističkog romana "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića, koji je pisac pisao tokom opsade Sarajeva.

U interpretaciji Semira Krivića, a pod rediteljskom palicom Miralema Ovčine te uz tonsku obradu Senada Ćeske, na talasima radija možete slušati prvih 15 epizoda, koje će se emitovati svaku noć u istom terminu, od 22:15, tokom tri iduće sedmice.

"Istorija bolesti' je bosanskohercegovački roman Tvrtka Kulenovića objavljen 1994. To je priča o ratu i smrti, ali ono što je bitno je da se rat ne priča onako kako se dešavao, već kako se osjećao.

Prvo je i posljednje pitanje ovog romana, a tiče se osnovnih moralnih načela književnosti: kako pisati? Pitanje ne postavlja bilo ko i nije postavljeno u bilo kojem kontekstu.

Model autora se ovdje preispituje iz dvostruke perspektive posmatranja. Kako pisati o ratu iz rata? Kako pisati iz Sarajeva o Sarajevu u kome smrt, bol, neimaština i tuga postaju osnovni toponimi ljudske egzistencije?

Kulenović će postati svjedok drame postojanja koja će zahtijevati da se nanovo preispitaju sve vrednote jednog svijeta koji se nepovratno završio 1992. godine.

Ovo je serijal zapravo o historiji smrti smrti, historiji jednog pakla koji više ne liči ni na onaj Danteov. Pakao o kojem govori Kulenović je stvarni, historijski događaj, opsada Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kulenović govori o ratu, ali na jedan specifičan način, dajući nam samo naznake i nagovještaje, tjerajući nas da aktivno sudjelujemo, da uzmemo nagovještaj i iz njega čitamo cijelu priču.

'Ja' koje čujemo u ovom romanu nije egoistično, ono jeste jasno vidljivo, ali prelazi u 'opće', preispituje i čitateljevo 'ja'.