BiH
36

Premijera filma "Nedostaješ mi": Čekali smo i čekali da dođu...

Klix.ba
Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) će 3. jula u kinu Meeting Point u Sarajevu premijerno prikazati dokumentarni film o pronalasku nestalih osoba.

Dokumentarni film pod nazivom "Nedostaješ mi..." prikazuje patnju i svakodnevnicu osoba koje su kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima izgubili svoje najmilije.

Fikret Bačić već 22 godine traži kosti svoje dvoje djece, kao i supruge, koji su strijeljani u Prijedoru.

"Ostali su ispred kuće, gledajući za mnom. Ja sam otišao. Nermin je bio rođen 1979. godine, a Nermina 1986. Stajali su ispred kuće i gledali za mnom, ja sam otišao i nikada ih više nisam vidio. Ta slika živi u meni i nikada neće umrijeti", kazao je Bačić.

S patnjom traganja je suočena i Blaženka Đumić, koja već četvrtu godinu pokušava naći svoju kćerku.

Oni su među mnogima koji se nadaju.

"Čekali, čekali... Nikad da dođu, nema, nikad da dođu", kaže Bajro Osmić, kojem su ubijena dva sina u Srebrenici.

Film detaljno prikazuje proces traganja i pronalaska nestalih osoba, ključne aktere i njihovu ulogu, kao i sami proces DNK analize. Sudbina nestalih u ratnim i mirnodopskim uslovima je ista, a u filmu se govori kako olakšati patnju preživjelima da pronađu svoje najmilije kako na regionalnom, tako i svjetskom nivou.

Nakon prikazivanja filma, BIRN će u saradnji sa Međunarodnom komisijom za traženje nestalih (ICMP) BiH organizirati panel-diskusiju na kojoj će se govoriti o značaju pronalaska nestalih osoba.